ALPINE CLUB TRIPOLIS 

 

ΧΕΛΜΟΣ ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355 m. SOTA SV/PL-169 ΔΕΥΤΕΡΑ 23/12/2013

 

 

   Για χρόνια τώρα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε τον Χελμό και να πραγματοποιούμε μια αλπική ανάβαση στην κορυφή του. Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να αποφύγουμε τον συνωστισμό των επισκεπτών στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Με το που παρκάραμε έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία από Αθήνα με σνοουμπορντάδες και σκιέρ καθώς και πάμπολλα Ι.Χ που συνέχιζαν να καταφθάνουν στο τεράστιο παρκινγκ.

  Το χιόνι είναι λίγο στα κάτω πλατό, μόνο για παιχνίδι  μικρών αλλά και μεγάλων. Οι πίστες είναι κλειστές έκτος από την Στύγα 2. Όλοι κατευθύνονται εκεί. Οι αναβατήρες ( Lift)πάνε γεμάτοι.  Εμείς εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός ότι οι κάτω πίστες δεν λειτουργούσαν και ανεβήκαμε μέχρι το πάνω Σαλέ σχεδόν μόνοι μας. Από εκεί και ύστερα συνεχίσαμε την πορεία δίπλα και έξω από την Πίστα Νεφέλη ( Στύγα 2 ) για λόγους ασφαλείας και κανονισμών. Οι σκιέρ κατεβαίνουν θεαματικά ανάλογα με το επίπεδο τους, από αργά έως γρήγορα σαν σφαίρες. Βέβαια οι τούμπες πάνε σύννεφο, η Στύγα 2 δεν συγχωρεί λάθη. Οι σνοουμπορντάδες με τα χέρια ελεύθερα τραβούν και βίντεο με τις κάμερες τους.

  Με τον Γιάννη μπροστά, φτάσαμε γρήγορα και προσεκτικά μέχρι το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος. Μια στάση για ανασύνταξη δυνάμεων και από την γνώστη πλέον σε εμάς διαδρομή κατηφορίσαμε προς την στάνη και τον Επάνω Κάμπο. Εκεί βάλαμε τα κραμπόν για λόγους ασφαλείας αφού οι μπότες ίσα που άφηναν αχνάρι. Μέσα σε λίγα λεπτά ανεβήκαμε εύκολα στην Ψηλή Κορυφή 2355 μ. Ο καιρός είναι κάλος, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις που έδιναν να χαλάει από τα δυτικά.  Μόνο ένα Site Καιρού είχε κάνει σωστή πρόβλεψη.

  Ξεκίνησα να κάνω κλήσεις για SOTA στα VHF, δεν απάντησε κανείς, η επομένη κίνηση ήταν να στήσουμε την κεραία βραχέων. Ο χώρος είναι λιγοστός στην Ψηλή Κορυφή του Χελμού. Έτσι όλα έγιναν με προσεκτικές κινήσεις.  Όσο για τον ιστό τον κρατούσε ο Γιάννης με τα χέρια, δεν έχεις να τον στηρίξεις κάπου. Πραγματοποίησα γρήγορα τις επαφές, τελειώσαμε τα μαζέψαμε και κολατσίσαμε κατάκορφα. Κουβεντιάζαμε για τις φετινές ποσότητες χιονιού συγκριτικά με πέρσι την ίδια εποχή, έχει λιγότερο χιόνι γενικά και τα περάσματα της διαδρομής ήταν εύκολα. Έχουμε χειμώνα μπροστά και το σίγουρο είναι ότι τα χιόνια θα πέσουν.

  Πήραμε το μονοπάτι του γυρισμού προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, που γίνεται χαμός στην πίστα και στα Σαλέ. Πραγματικά πανέμορφο να βλέπεις στο λευκό την πολυχρωμία των Σκιέρ. Ένα αναψυκτικό στο Σαλέ, λίγες στιγμές ξεκούρασης και αναχώρηση για Τρίπολη, αρκετά για φέτος.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΧΕΛΜΟΣ 2355 m.

 

 


 

 

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 2125 m. SOTA SV/PL-008 ΚΥΡΙΑΚΗ 15/12/2013

 

 

  Μας απομένουν λίγες μέρες για την γιορτή των Χριστουγέννων. Στον τόπο μας συνδυάζεται με την κατανάλωση χοίρινου κρέατος.  Που θα πάμε λοιπόν; Δεν θέλει και πολύ σκέψη, στον Ερύμανθο στον Προφήτη Ηλία, θα κάνουμε ανάβαση και SOTA εκεί θα βρούμε τον Ερυμάνθιο Κάπρο.

 Η διαδρομή μας από τον 111, τον διάσημο δρόμο που έχει αφεθεί από το Κράτος και την Περιφέρεια στην τύχη του να διαλύεται, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους των γύρω χωριών καθώς και τους ταξιδιώτες που δεν είναι και λίγοι.

  Ακολουθούμε αυτήν την διαδρομή φτάνοντας μέχρι το χωριό Καλέντζι Πριν μπούμε σε αυτό, μια πινακίδα μας οδηγεί προς το βουνό  από χωματόδρομο καλής βατότητας. Διασχίζουμε το ελατοδασος και στο τελευταίο Κτίσμα στο διάσελο αφήνουμε το αμάξι.  Από εδώ το μονοπάτι μας βγάζει στην κορυφή Προφήτης Ηλίας 2125 m.  Σημάδια ελάχιστα και το GPS απαραίτητο  συμβουλευτικό εργαλείο. Ψηλώνοντας συναντάμε τα χιόνια των προηγούμενων ημερών, έχουν παγώσει ανά περιοχές ενώ αλλού είναι πούδρα. Οι γκέτες βασικό κομμάτι του εξοπλισμού αυτήν την εποχή σε τέτοια υψόμετρα μας προφυλάσσουν από το χιόνι. Ο καιρός παίζει, μια γελά και μια κλαίει, ο άνεμος είναι παγωμένος, τα σύννεφα κατά διαστήματα καλύπτουν τα πάντα. Βγαίνοντας στο υψίπεδο δίπλα από την κορυφή 1926 συνεχίζουμε την πορεία μας προς τις πέτρινες καλύβες. Μια στάση για έναν σνακ και λίγο νερό.  Επιλέγοντας την καλύτερη δυνατή διαδρομή προς την κορυφή  Φτάνουμε στον Προφήτη Ηλία, χωρίς καθυστερήσεις ξεκινώ τις κλήσεις στα vhf, δεν πρόκειται να στήσω κεραίες βραχέων ο δυνατός αέρας είναι αποτρεπτικός.

  Για καλή μου τύχη τέσσερις Ραδιοερασιτέχνες από την Πάτρα ανταποκρίνονται στις κλήσεις μου. Ο Γιώργος SV3DVK, ο Χάρης SV3AQO, ο Βασίλης SV3ALC και ο Γιάννης SV3GKK. Δεν θα μείνουμε άλλο στην κορυφή, βγάζουμε φωτογραφίες το τοπίο και ιδιαίτερα την υψηλότερη κορυφή του Ερυμάνθου τον Ωλονό 2223μ. που είναι απέναντι. Τον είχαμε επισκεφτεί πρόσφατα το καλοκαίρι με τον φίλο μας τον Ντίνο SV3IEG. Ακολουθούμε το ίδιο μονοπάτι μέχρι το αμάξι μας. Στο δρόμο συναντάμε και ένα κοπάδι πρόβατα που ο τσοπάνης τα κατέβαζε βιαστικά από το βουνό, λόγω του χειμώνα και της επερχόμενης κακοκαιρίας. Είναι το τελευταίο κοπάδι στο βουνό όπως μας πληροφόρησε.  Την ίδια ακριβώς εικόνα την συναντήσαμε πριν λίγες μέρες  στο όρος Τραχύ στο Καρούμπαλο.  Συνολικά κάναμε 5:30 ώρες Πορείας. 

  Αρχίζουμε την κατάβαση μας με το αμάξι. Οι πρώτες στάλες εξελίσσονται σε βροχή, ευτυχώς προλάβαμε. Τον Ερυμάνθιο Κάπρο δεν τον συναντήσαμε και τα Χριστούγεννα φτάνουν. Δεν ανησυχούμε, έχουν φροντίσει για αυτό τα κρεοπωλεία στο χωριό Δίβρη ή Λαμπεία όπου είναι ξακουστά για τα περίφημα χοιρινά και τα αγριογούρουνα. Στάση για καφέ και ψώνια, η ώρα περνά και αναχωρούμε για Τρίπολη με το Πορτμπαγκάζ γεμάτο με κρέατα και παραδοσιακά λουκάνικα. Όσο για το κρασί έχουμε δικό μας Βαένι.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 2125 m.

 

 


 

 

ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΟ 1808 m. ΟΡΟΣ ΤΡΑΧΥ SOTA SV/PL - 118 ΤΡΙΤΗ 10/12/2013

 

 

   Στο καρούμπαλο έχεις πάει; Τι ξέρεις για το Καρούμπαλο;

  Την άνοιξη όταν πήγαμε στην κορυφή Σκιάθις, είδαμε απέναντι μια ωραία κορυφή. Ο Γιάννης με ρώτησε έναν είναι καταχωρημένη στο πρόγραμμα SOTA. Του απάντησα ναι είναι, θα την βάλουμε στο πρόγραμμα να την επισκεφτούμε. Το Καρούμπαλο SV/PL-118 είναι μια κορυφή που ανήκει στο Όρος Τραχύ. Κορυφές ψηλές με ωραία θέα, συνάμα απότομες από την μεριά της Αργολίδας. Το υψόμετρο της είναι 1808m. μπορείς να ξεκινήσεις από το χωριό Αλέα ή να πας από τον χωματόδρομο που ξεκινά από το διάσελο πριν το χωριό. Εμείς αποφασίσαμε να πάμε από τον χωματόδρομο.

  Την Τρίτη ξεκινήσαμε με προορισμό την σήραγγα Αρτεμισίου εκεί στρίψαμε για Κεφαλόβρυσο και ακολουθήσαμε πορεία για Φρουσιούνα και ύστερα για Αλέα. Ο δρόμος περνά διαδοχικά από τα χωριά, ένας δρόμος στενός χωρίς μπάρες προστασίας στην άκρη και φυσικά όταν έχει παγετό ή άσχημες καιρικές συνθήκες αισθάνεσαι αρκετά εκτεθειμένος. Την πορεία την είχαμε μελετήσει αρκετά. Πριν φτάσουμε στο χωριό Αλέα υπάρχει ένα εξωκλήσι ο Άγιος Κωνσταντίνος πάνω στο διάσελο μεταξύ Τραχύ και Τσούκιζα. Εκεί πήραμε τον χωματόδρομο αριστερά ανεβαίνοντας λίγες στροφές. Ο δρόμος είναι κακής βατότητας και μόνο καθαρά 4Χ4 μπορούν να συνεχίσουν.

  Αφήσαμε το αμάξι και συνεχίσαμε με τα πόδια. Η θέα σε ανταμείβει, βρισκόμαστε στην ορεινή Αργολίδα μέσα στα έλατα, η παγωνιά μας κάνει να περπατάμε γρήγορα για να ζεσταθούμε. Διανύουμε 2.5 Km σε χωματόδρομο μέχρι τις λάκκες. Εκεί συναντάμε μια τσιμεντένια δεξαμενή. Μια μικρή στάση και ξεκινήσαμε επιτέλους την Πεζοπορία για την Κορυφή Καρούμπαλο. Ο βραδινός πάγος είχε παγώσει τα πάντα, το έδαφος είναι σκληρό σαν πέτρα. Η κορυφή είναι ελαφρά χιονισμένη, περπατάμε πάνω στην κορυφογραμμή.

  Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν, ο Ήλιος κρύφτηκε το κρύο αυξάνει καθώς ανεβαίναμε. Στα τελευταία μέτρα η κορυφή γίνεται λίγο απότομη και με τα παγωμένα χιόνια θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Σε 2:05 min φτάσαμε στην κορυφή. Ο Γιάννης ασχολείται με τις φωτογραφίες και εγώ σήκωσα τον ιστό με την INVERTED V για τα βραχέα. Στα VHF δεν δοκίμασα καν, λόγω ότι είναι καθημερινή, η ανταπόκριση είναι ελάχιστη σε αυτές τις συχνότητες. Συνολικά έγιναν 36 QSO ενώ στο τέλος, χάρηκα ιδιαίτερα που επικοινώνησα με τον φίλο και πρώτο στους Chaser του SOTA στην Ελλάδα, Χρήστο SV2OXS. Τα μαζέψαμε και αναχωρήσαμε για κάτω, στάση για κολατσιό στις λάκκες στην τσιμεντένια δεξαμενή. Κατεβήκαμε προσεκτικά μέχρι εκεί, τα σύννεφα πύκνωσαν και τα πρώτα μπουμπουνητά ακούστηκαν από μακριά, δεν μας ανησυχεί , εξερευνούμαι τα κτίσματα που υπάρχουν στον χώρο. Ο Γιάννης πίσω από μια κτισμένη μάντρα ανακαλύπτει ένα φυσικό ψυγείο! Είναι μια μικρή τρύπα περίπου 5 μέτρων. Τα παλιά χρόνια όταν δεν υπήρχαν δρόμοι στα βουνά για να ανεβοκατεβαίνουν οι βοσκοί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, τυροκομούσαν στο χώρο που μάζευαν το γάλα. Τα προϊόντα τα αποθήκευαν σε αυτές τις τρύπες που είχαν χαμηλή θερμοκρασία το καλοκαίρι και έτσι διατηρούσαν τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, φρέσκα και αναλλοίωτα.

  Συνεχίσαμε την κατάβαση από τον χωματόδρομο, πιο κάτω συναντήσαμε ένα ζευγάρι βοσκών να κατεβάζει το τελευταίο κοπάδι προβάτων από το βουνό. Πιάσαμε την συζήτηση και τον ρωτήσαμε πως και άργησε να κατεβάσει το κοπάδι, μας απάντησε ότι εκμεταλλεύτηκε την καλοκαιρία του φετινού χειμώνα, ωφελούμενος από το χορτάρι που υπάρχει στο βουνό, κάνοντας οικονομία στις ζωοτροφές. Χαιρετηθήκαμε με τον βοσκό που συνέχισε να κατεβάζει τα ζώα του προς τα πεδινά. Σε λίγο φτάσαμε στο αυτοκίνητο και αναχωρήσαμε από την ορεινή Αργολίδα.

 Αξίζει να επισκεφτείς την περιοχή και ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τα γάργαρα νερά να τρέχουν στο Κεφαλόβρυσο. Περιοχές όμορφες, παρθένες που είναι δίπλα μας και δεν τις άγγιξε η βιαστική τουριστική ανάπτυξη που αλλοιώνει τα τοπία.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΟ 1808 m. ΟΡΟΣ ΤΡΑΧΥ

 

 


 

 

ΠΕΙΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ SOTA SV/PL-013,SV/PL-050,SV/PL-049 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/12/2013

 

 

   Καιρό τώρα στο μυαλό μου στριφογύριζε η σκέψη, να κάνω μια εξόρμηση διαφορετική. Ώσπου μου ήρθε η ιδέα! Πειρατική εξόρμηση στην Κορινθία  και μάλιστα σε δυο Κάστρα και ένα Μοναστήρι. Θυμάμαι δεν είχα φτάσει ακόμη στην μέση του δημοτικού σχολείου και τα καλοκαίρια σχεδόν κάθε μέρα πήγαινα μαζί με τον πάτερα μου, που έκανε εμπόριο φρούτων, σε διαφορετικές περιοχές της Πελοποννήσου. Μια από αυτές ήταν στην Αρχαία Κόρινθο, για τις εκλεκτές σταφίδες και άλλα προϊόντα της περιοχής.

   Τότε ήταν που πρωτοαντίκρισα το Κάστρο της Αρχαίας Κορίνθου, τον ρωτούσα συνέχεια να μου εξηγήσει τον ρόλο του Κάστρου. Ο πατέρας μου με τα λίγα γράμματα που ήξερε, προσπαθούσε να με διαφωτίσει. Τα χρόνια πέρασαν και αμέτρητες φόρες, το αγνάντευα  τόσο από τον παλιό δρόμο που περνούσε μέσα από το χωριό Σολωμός όσο και από την καινούργια εθνική οδό που βρίσκεται πιο κοντά στο Κάστρο. Τέρμα είπα θα το δούμε από κοντά. Την ώρα του φαγητού το συζήτησα με τον Γιάννη να επισκεφτούμε το Κάστρο. Μέχρι και ο πατέρας μου χάρηκε για την εξόρμηση, να δω καλές φωτογραφίες μας είπε.

  Το πρωί αναχωρήσαμε με προορισμό την Αρχαία Κόρινθο, ο παγετός ήταν ισχυρός καθολη την διαδρομή. Φτάσαμε στο Κάστρο, οι εργάτες είχαν πιάσει δουλειά στα πλαίσια της συντήρησης των αρχαιοτήτων. Είχε παγετό και τα καλοσχηματισμένα καλντερίμια γλιστρούν κατά την ανάβαση. Περνάμε μέσα από γκρεμισμένα οικήματα, Ναούς και από Εκκλησίες, σε λίγο φτάσαμε στην κορυφή του λόφου.  Καταρχήν αντικρίζεις τον Κορινθιακό Κόλπο και τον Κόλπο των Μεγάρων. Τα Γεράνεια είναι απέναντι μας ακριβώς, ενώ προς το κέντρο της Πελοποννήσου ξεχωρίζει η επιβλητική κορυφή του Αρτεμισίου. Οι κορυφές της Ζήρειας είναι δίπλα μας και προς την Στερεά Ελλάδα διακρίνεται ο Παρνασσός.

  Βέβαια στην κορυφή ήρθαμε για το πρόγραμμα SOTA. Στήσαμε την κεραία βραχέων για τους 14 MHz,  έγιναν 9 QSO με τους:  EA2DT, UU4JIM, G0VWP, OM7OM, OK2TO, DL9MDI, SP9AMH, OM3CHR, DL8DXL,

  Σταμάτησα  όταν δεν άκουγα πλέον άλλους, έξαλλου ήταν πρωί ακόμη στην Ευρώπη. Μαζέψαμε  τον εξοπλισμό και κατηφορίσαμε προς την κεντρική πύλη του Κάστρου της Αρχαίας Κορίνθου. Στην συνέχεια πήγαμε  στον απέναντι λόφο, Μόντε Εσκιοβε ή Πεντεσκούφι. Είναι το γνωστό Καστράκι με υψόμετρο 476 μέτρα.  Αφήσαμε το αυτοκίνητο λίγο πιο κάτω στον χωματόδρομο. Ανηφορίσαμε μέσα από τα χωράφια, που παντού υπάρχουν πινακίδες, Προσοχή Δηλητήρια! Συνεχίσαμε  σε χαμηλή πυκνή αγκαθώδες βλάστηση. Σε λίγο έπρεπε να σκαρφαλώσουμε στα βράχια φτάνοντας σύριζα στα τείχη του Κάστρου. Πουθενά πύλη, τώρα τι γίνεται; Θα κάνουμε ρεσάλτο σαν τους Πειρατές θα σκαρφαλώσουμε στα τείχη. Βρήκαμε το ευκολότερο σημείο και σκαρφαλώσαμε επάνω αθόρυβα σαν πειρατές αλλοτινών χρόνων.   

  Η θέα από εδώ είναι η ίδια, αλλά η οχύρωση είναι μικρότερη, θεωρώ όμως, ότι ήταν πιο δύσκολο να πέσει στα χέρια του εχθρού, λογω του ανάγλυφου της περιοχής.

  Ο χρόνος για να γυρίσεις το Καστράκι Πεντεσκούφι δεν υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Αμέσως μετά ξεκίνησα με τα VHF, πρώτη επαφή για το πρόγραμμα SOTA ήταν με τον Στράτο SV1JRS. Στην συνέχεια πήγα στους 14 MHz   και έκανα επαφές με αρκετούς Ραδιοερασιτέχνες από την Ευρώπη.  Τελειώνοντας με το SOTA κάναμε το κολατσιό μας, εκεί στα ψηλά, αφουγκρασμένοι τους χτύπους των σπαθιών και τις κραυγές των πολεμιστών στην αντάρα της μάχης. Μια θορυβώδης μηχανή από τον αυτοκινητόδρομο  μας συνεφέρει στην εποχή μας. Τα μαζέψαμε και με προσοχή κατεβήκαμε τα τείχη. Ύστερα γραμμή για το αυτοκίνητο.

  Η εξόρμηση δεν είχε τελειώσει. Κατευθυνόμαστε προς το Λουτράκι και μετά για Περαχώρα. Πάμε στο μοναστήρι, στον Όσιο Πατάπιο. Πριν φτάσεις στο μοναστήρι υπάρχει το Κέντρο Εκπομπής για την Κορινθία. Ξεκινώντας το μονοπάτι ακριβώς μέσα από το μοναστήρι μας οδηγεί στα Γεράνεια σε μια ώρα φτάσαμε στο δεύτερο μοναστήρι.  Εγκαταλειμμένο στο παρελθόν, τώρα όμως μονάζουν δυο Μοναχοί. Προσπαθούν να το ξαναφτιάξουν σιγά –σιγά. Λίγη κουβεντούλα με τον Μοναχό και στην συνέχεια πάλι στο μονοπάτι για την Παλιοβουνα. Σε 1:47 min φτάσαμε στην κορυφή. Στήσαμε βιαστικά την κεραία για το SOTA, πραγματοποιήθηκαν επαφές με Ευρωπαϊκούς σταθμούς και με Αμερική. Ο Χρόνος μας πιέζει, τα μαζέψαμε και επιστρέψαμε στον Όσιο Πατάπιο. Επισκεφτήκαμε για ένα κεράκι το Μοναστήρι ενώ δεν έλειψε και το Κέρασμα. Ετοίμαζαν τον χώρο μιας και την άλλη μέρα Εορτάζει Πανηγυρικώς. Γυρίσαμε στην Τρίπολη αργά το βράδυ με πάμπολλες φωτογραφίες και ιστορίες να διηγηθούμε.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ

 

 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

  Copyright© 2006 - 2018 Alpine Club Tripolis.All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 04 / 01 / 2018.Όροι Χρήσης