ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOTA ΓΙΑ ΤΟ 2015

 

Ο Δεκέμβριος  ήταν ένας μήνας γεμάτος εξορμήσεις μέχρι την τελευταία εβδομάδα. Μετά από τις εξορμήσεις στην Ζήρια, σειρά είχε το καρούμπαλο 1808 m SV/PL-118. Η ανάβαση έγινε με καλό καιρό και λίγο χιόνι. Επανάληψη της γνωστής διαδρομής από της μεριά της Αργολίδας πλησίον του χωριού Αλέα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι από εκεί είδαμε τον ορεινό  όγκο της Κρήτης. Βέβαια η μικρή φωτογραφική μηχανή τύπου Compact δεν μπόρεσε να αποτυπώσει την εικόνα. Επίσης βλέπαμε και την χιονισμένη Δίρφυ στην Εύβοια. Στις 19 Δεκεμβρίου φύγαμε για μια διπλή εξόρμηση στα σύνορα μεταξύ Αχαΐας και Αρκαδίας. Κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Δάφνη στη συνέχεια ανεβήκαμε προς την Ιερά Μόνη Ευαγγελίστριας,  ο δρόμος ήταν παγωμένος και αρκετά επικίνδυνος. Αφήσαμε το αμάξι πήραμε τον χωματόδρομο με τα πόδια μέχρι τις πρώτες στρούγκες. Ανεβήκαμε στην κορυφή η θέα ήταν καταπληκτική. Απέναντι ο Χελμός, η Ζήρια και ακριβώς από κάτω  σε κοντινή απόσταση η λίμνη του Λάδωνα. Η συννεφιά και το παγωμένο αεράκι μας κάνει να φύγουμε  από την κορυφή SV/PL- 115 Άγιοι Θεόδωροι  1226m να συνεχίσουμε  για την επομένη κορυφή. Συνεχίσαμε στο 111 δηλ στην εθνική οδό  Τρίπολης  Πάτρας μετά το χωριό Πάος στρίψαμε για Κοντοβάζαινα. Ο δρόμος στενός μια λωρίδα μόνο. Ο δρόμος είναι δευτερεύον  ασφαλτόδρομος έχει να συντηρηθεί αρκετά χρόνια. Φτάνοντας στο διάσελο υπάρχει αρχαίος ναός,  πάνω στα αρχαία μια εκκλησία ως συνήθως. Βρισκόμαστε στο Αφροδίσιο Όρος. Εμείς κατευθυνθήκαμε προς την κορυφή Νεραιδοραχη 1369m. SV/PL-114  όχι προς την υψηλότερη κορυφή του Αφροδίσιου όρους. Αυτό γίνεται για λόγους SOTA.  Η ανάβαση διήρκησε 40 λεπτά.  Η θέα ήταν εξίσου όμορφη βλέπαμε την θάλασσα ο Ήλιος ετοιμαζόταν  να δύσει. Γυρίσαμε  στην Τρίπολη το βράδυ γεμάτοι υπέροχες εικόνες.

Τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα φύγαμε το πρωί για τον Προφήτη Ηλία στον Ερύμανθο με υψόμετρο 2125m. Φτάσαμε λίγο πριν το μεσημέρι. Έπρεπε να το τρέξουμε για να προλάβουμε να ανέβουμε στην κορυφή, να επιστρέψουμε πριν πέσει το σκοτάδι. Έτσι και έγινε, συνεχίσαμε στο μονοπάτι  αποφεύγοντας την αρχική σάρα. Σημάδια δεν υπάρχουν, το γνωρίζαμε από την προηγούμενη ανάβαση στην κορυφή. Ανεβαίνοντας συναντήσαμε παγωμένο χιόνι, δεν χρειάστηκε να βάλουμε κραμπόν γιατί οι κλίσεις δεν ήταν μεγάλες, περάσαμε άνετα. Στην κορυφή Προφήτης Ηλίας 2125m.  στον Ερύμανθο  φυσούσε λίγο κάναμε τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA και αποχωρήσαμε  αμέσως. Τελικά προλάβαμε, φτάσαμε στο αμάξι πριν πέσει  το σκοτάδι.  Φεύγοντας  από το χωριό Καλέντζι  ο δρόμος είχε παγώσει  χρειάστηκε μεγάλη προσοχή για να περάσουμε. Φτάσαμε αργά το βράδυ στην Τρίπολη  κουρασμένοι  αναμένοντας τα Χριστούγεννα.

Τελευταία διπλή ανάβαση έγινε στην Λαμπέτα SV/PL-086 ή όρος Λαμπεία 1794m. Φτάσαμε  στο χωριό Λαμπεία κινηθήκαμε προς την Μονή Χρυσοπηγής. Εκεί αφήσαμε το αμάξι και κινηθήκαμε με τα πόδια στον χωματόδρομο βρίσκοντας την κατάλληλη πορεία προς την κορυφή. Η ανάβαση  δύσκολη μέσα σε πολλές ασταθείς πέτρες  χωρίς να διαφαίνεται κάποιο μονοπάτι ακολουθήσαμε την πλαγιά.  Στην κορυφή υπάρχει ένα λιθόκτιστο εκκλησάκι  χωρίς σκεπή,  ο Ναός της Αναλήψεως.  Βγάλαμε  φωτογραφίες, κολατσίσαμε κάτι πρόχειρο  στήσαμε κεραίες για το SOTA.  Στα  VHF  δεν ακούστηκε  κανείς από τις περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου, απογοητευμένος  γιατί το βουνό έχει ύψος και  προδιαγραφές για μακρινές επαφές.  Συνέχισα στα 20 μέτρα  όπου έγιναν επαφές  από Ευρωπαϊκές χώρες. Τα μαζέψαμε και αποχωρήσαμε από την κορυφή της Λαμπείας. Κατεβαίνοντας  από την πλαγιά έχοντας ανοικτό τον φορητό VHF άκουσα τον Ντίνο SV3IEG/P  να καλεί από την κορυφή Γεροντόβραχος 2396m στο Παρνασσό. Πραγματοποιήσαμε επαφή με το φορητό με την δικιά του κεραία το TYT TH-F5, μια απόσταση 100 χιλιόμετρων. Συνεχίσαμε την κατάβαση μας γρήγορα , πηγαίναμε στην απέναντι κορυφή, SV/PL-087  Ψηλή Ράχη 1565m. Περπατήσαμε γρήγορα  στο χωματόδρομο ανεβαίνοντας  προς το διάσελο. Χαράζαμε πορεία επιτόπου κόβοντας  δρόμο.  Περάσαμε μέσα από πυκνό δάσος, σκαρφαλώσαμε βράχια και αυξήσαμε την ταχύτητα μας προς την κορυφή. Κανένας από τους δυο μας δεν ήθελε να νυχτώσει μέσα στο δύσβατο της περιοχής. Φτάσαμε στην κορυφή μόνο με μια στάση για νερό. Ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω  να κάνω επαφές, ξαφνικά πάλι ακούστηκε ο Ντίνος  SV3IEG από τον Παρνασσό  αυτή τη φορά από τον Τσάρκο 2415m! Τέλεια η διάδοση λες και ήμασταν δίπλα. Έκανα γρήγορα λίγες επαφές στα 20Μ τα μαζέψαμε και φύγαμε. Ο Ήλιος  χανόταν πίσω από τα βουνά σε λίγο θα έπεφτε το σκοτάδι. Κατεβαίνοντας βρήκαμε ένα εγκαταλειμμένο μονοπάτι  αλλά με καλή σήμανση κατεβήκαμε γρήγορα μέχρι το εκκλησάκι του Αγ. Γιώργη. Από εκεί πλέον ήταν παιχνίδι να φτάσουμε στο σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο.

Αυτή ήταν η τελευταία εξόρμηση για το 2015. Την χρονιά που μας πέρασε κάναμε ρεκόρ πόντων στο Ελληνικό SOTA συγκεντρώνοντας 408 πόντους δίχως να έχουμε κάνει τις κορυφές του Ολύμπου και του Παρνασσού μειώνοντας  τις πολυδάπανες διαδρομές. Με προσεκτική μελέτη κάθε διαδρομής είχαμε επιτυχία 100% στις εξορμήσεις.  64 Κορυφές οι περισσότερες στην Πελοπόννησο. Έγιναν όλες οι μεγάλες κορυφές στην Πελοπόννησο, όπως : Ταΰγετος 2405m, Ζήρια  2375m με ανάβαση σε όλες τις μεγάλες κορυφές που είναι στο πρόγραμμα SOTA, Πήγαμε Χελμό 2355m, Ερύμανθο στον Ωλονο 2223m, στον  Προφήτη Ηλία 2125m καθώς και στην Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στον Πάρνωνα 1935m. Έγιναν όλες οι κορυφές του Μαινάλου και πολλές άλλες ενδιαφέροντες κορυφές. Το καλοκαίρι πήγαμε στο Βελούχι 2313m και στην Γκιώνα 2510m. κάναμε διακοπές και SOTA στην Αργολίδα βρίσκοντας  χρόνο να εξασκηθούμε στην Αναρρίχηση.  Τέλος την πρώτη ποδηλατική διαδρομή για το SOTA στην Ελλάδα ανεβαίνοντας στην Ρογκιά 1647m, μια διαδρομή  23 χιλιομέτρων  και Υψομετρικής Διαφοράς 980 μέτρων.  

Γενικά εγώ αλλά και ο Γιάννης είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι για τις 64 εξορμήσεις  που πραγματοποιήσαμε.  Οι ορειβατικοί σύλλογοι είναι πανευτυχείς  κάνοντας γύρω στις 15 εξορμήσεις , φανταστείτε λοιπόν πόσο ευχαριστημένοι είμαστε εμείς. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που στηρίζετε την σελίδα μας www.alpineclubtripolis.gr αλλά και τα blog  www.SV3GLI.blogspot.gr και www.alpineclubtripolis.blogspot.gr  Επίσης σας ευχαριστούμε για τα LIKE  και τα σχόλια στις σελίδες κοινωνικής δικτυώσεις. Από την  πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε  νέες κορυφές και επιλεγμένες επαναλήψεις σε κορυφές  προσφέροντας σε σας όμορφες φωτογραφίες από τα υπέροχα τοπία της Ελλάδος, αλλά θα πάμε χαλαρά χωρίς το περσινό τρέξιμο.  

 


 

 SV/PL-161 ΠΑΡΑΓΚΑ 2033m. SV/PL-015 ΜΙΚΡΗ ΖΗΡΙΑ 2100m. SV/PL-005 ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΡΕΙΑ 2376m. SOTA 3&4/12/2015

Είμαστε στο Δεκέμβριο, πρώτος μήνας του χειμώνα, μαζί του έφερε και κάποια λίγα χιόνια ικανοποιητικά για την εποχή. Επιλέξαμε αναβάσεις σε τρεις κορυφές της Πελοποννήσου στο ορεινό συγκρότημα της Κυλλήνης.

Από βραδύς φορτωμένα στο VAN ότι χρειαζόμασταν για την εξόρμηση. Πρωί Σαββάτου ξεκινήσαμε για Ζήρια διάμεσου Κανδήλας και περνώντας από την Λίμνη Στυμφαλία φτάσαμε στο Χωριό Καλιανοί και στην συνέχεια ανηφορίσαμε για το χωριό Μπούζι ή Κυλλήνη. Διασχίσαμε τον χωματόδρομο κακής βατότητας, ταλαιπωρώντας για μια ακόμη φορά το TRANSIT, που του έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη. Στην διασταύρωση Παράγκας και Μικρής Ζήριας αφήσαμε το αμάξι. Τα σακίδια στην πλάτη μέσα στον πρωινό πάγο, έχει παγώσει ακόμη και το χώμα. Ανηφορίσαμε  στο μονοπάτι  για την κορυφή της Παράγκας. Μετά την πρώτη ράχη συναντήσαμε τα χιόνια. Συνεχίσαμε μέχρι την δεύτερη ράχη της κορυφής. Εκεί σταματήσαμε και βάλαμε γκέτες, το χιόνι ήταν αρκετό και έμπαινε στις μπότες. Μέχρι την κορυφή πάμε πότε στο χιόνι και πότε στο ξέχιονο. Στην κορυφή δεν είχε χιόνι. Στήσαμε την κεραία για τα βραχέα και το πρόγραμμα  SOTA. Σποτάρω και ξεκινώ τις επαφές, είναι πρωί καθημερινή, η κίνηση είναι ικανοποιητική, τους κάνω όλους όσους με κάλεσαν. Μετά τις επαφές το καθιερωμένο κολατσιό. Φωτογραφίες  προς την χιονισμένη Ζήρια αλλά και την Μικρή Ζήρια  που είναι η επόμενη κορυφή.

Ο χρόνος μας πιέζει, η ημέρα αυτήν την εποχή είναι μικρή και ακολουθεί  η ανάβαση στην Μικρή Ζήρια. Η κατάβαση από τα ίδια, γρήγορα στο αμάξι ανεφοδιασμός και ξεκινήσαμε  από την διασταύρωση  προς  στην στάνη. Περνώντας από νεροφαγώματα και λασπερό δρόμο. Ευτυχώς χωρίς να κολλήσουμε φτάσαμε στην στάνη που ήταν η αφετηρία μας  για την κορυφή Χιόνι στην Μικρή Ζήρια. Η πορεία μας στο μονοπάτι αριστερά τραβερσάροντας τις απότομες πλαγίες, όπου είχαμε ανεβεί την προηγούμενη χρονιά. Σε μια ώρα φτάσαμε στην κορυφή Χιόνι με γρήγορο ρυθμό.

Είχε μεσημεριάσει , ο Γιάννης είχε μια διαίσθηση να κάνω μόνο VHF. Εγώ πίστευα ότι η ανταπόκριση ίσως δεν θα είναι μεγάλη και μετά πρέπει να στήσουμε και βραχέα χάνοντας χρόνο. Τελικά αποφάσισα να ακούσω την άποψη του Γιάννη. Στήσαμε την SLIM JIM για τα VHF.  Ξεκίνησα να καλώ στους 145.375 MHz, πρώτος από όλους ακούστηκε ο Στράτος SV1JRS από Αθήνα, καθώς και ο Alby SV1HX,  ο Γιώργος SV1KWL, ο Μιχάλης από τον Ωρωπό SV1QED και τέλος ακούσαμε τον Ντίνο SV3IEG/P  από την  SV/ST-095, Summit to Summit από την κορυφή Ανιννος που βρίσκεται στην ορεινή Τριχωνίδα. Τελικά ο Γιάννης είχε δίκιο και κερδίσαμε χρόνο με τα VHF.

Τα μαζέψαμε και φύγαμε για κάτω. Δεν θέλαμε να νυχτώσουμε, μετά από μια ώρα φτάσαμε στο σημείο που είχαμε αφήσει το αμάξι. Σιγά-σιγά στον άσχημο χωματόδρομο κατηφορίσαμε στο χωριό Μπούζι ή αλλιώς Κυλλήνη.  Το ταξίδι στην περιπέτεια συνεχίζεται, πάμε στα Άνω Τρίκαλα. Η  διαδρομή  μας  προς Στύλια, Παναρίτι, Μάνα ή Μάρκεσι και από εκεί σε ένα στενό δρόμο κατηφορίσαμε μέχρι το τέρμα και ύστερα ανεβήκαμε πάλι την ανηφόρα βγαίνοντας  στα Άνω Τρίκαλα. Παρκάραμε στο άδειο παρκινγκ λόγω ότι ήταν καθημερινή. Πήραμε τα απαραίτητα και κατευθυνθήκαμε στο δωμάτιο του ξενώνα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τις ημέρες. Επιτέλους ξεκούραση και χαλάρωση. Βέβαια ακολούθησε το σχετικό φαγοπότι σε μια από τις γνώστες ταβέρνες του χωριού. Αργότερα ένα ποτό σε ένα πολύ καλό μαγαζί  δίπλα στο τζάκι. Δεν το ξενυχτήσαμε η επόμενη μέρα θα ήταν το ίδιο κουραστική. Την επομένη μετά το πρωινό ανηφορίσαμε με το αμάξι μέχρι το οροπέδιο της Ζήριας. Φτάσαμε με τον VAN μέχρι την στάνη. Η ανάβαση έγινε από το μονοπάτι που περνά  από το καταφύγιο του ΕΟΣ Κορίνθου.  Η χιονοκάλυψη ξεκινούσε από το καταφύγιο και πάνω. Το χιόνι δεν ήταν παγωμένο δεν χρειάστηκαν να φορέσουμε κραμπόν. Το μονοπάτι γνωστό, ο καιρός δεν ήταν πολύ καλός, από το πρωί είχε συννεφιά, μόνο για λίγο είδαμε την κορυφή. Όσο ανεβαίναμε  ο άνεμος δυνάμωνε, στην κορυφή ο άνεμος  ήταν λυσσασμένος, άλλωστε πολλές φορές  είχαμε αντιμετωπίσει αυτές τις συνθήκες  στην κορυφή της Ζήριας! Είμαστε μέσα στο σύννεφο, δύσκολες συνθήκες για SOTA.

Στήσαμε την κεραία ελπίζοντας να αντέξει στον άνεμο το ψαροκάλαμο, ο παγωμένος αέρας κάνει την κατάσταση δύσκολη. Καλυμμένος όσο μπορούσα, έκανα βιαστικά όσους άκουσα. ο καιρός χάλασε  περισσότερο  αναγκάστηκα να διακόψω. Τα μαζέψαμε και φύγαμε από την κορυφή. Το κολατσιό  έγινε αρκετά πιο χαμηλά  που οι συνθήκες ήταν καλύτερες, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τις εικόνες της χειμερινής φύσης. Κατηφορίσαμε μέχρι την στάνη που είχαμε αφήσει το αμάξι.

Φύγαμε από το οροπέδιο της Ζήριας και μετά για Άνω Τρίκαλα και στην συνέχεια για Ξυλόκαστρο. Ο καιρός κάτω ήταν πολύ καλύτερος και ο κόσμος βρίσκεται  μέσα στα χωράφια με τα ελαιόδεντρα  για το μάζεμα της ελιάς.  Ίσως από τις καλύτερες εικόνες της περιοχής. Συνεχίσαμε στη εθνική Πατρών που εκτελούνται έργα, επιστρέψαμε στην Τρίπολη, κουρασμένοι  αλλά πολύ ευχαριστημένοι από την επιτυχημένη διήμερη εξόρμηση στην Ζήρια.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΡIA 2376m. - ΓΙΑΝΝΗΣ

 


 

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ SV/PL-140 ΓΙΟΝΤΑΚΙ 1575m. & SV/PL-139 ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 1597m. 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ SV/PL-159 ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ 1503m.  & SV/PL-016 ΚΛΙΝΙΤΣΑ 1548m. 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  SV/PL-128 ΤΟΥΡΤΟΥΛΙΑ 1160m.

Εξορμήσεις  Νοεμβρίου 2015

19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ SV/PL-140 ΓΙΟΝΤΑΚΙ 1575m. & SV/PL-139 ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 1597m.

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ SV/PL-159 ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ 1503m.  & SV/PL-016 ΚΛΙΝΙΤΣΑ 1548m.

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  SV/PL-128 ΤΟΥΡΤΟΥΛΙΑ 1160m.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβριου έγιναν 5 κορυφές για το πρόγραμμα SOTA. Στην πρώτη εξόρμηση πήγαμε στο Γιοντάκι και στην Μαύρη κορυφή. Είναι δυο κορυφές που βρίσκονται απέναντι από τον Ολίγυρτο, πάνω και αριστερά από το χωριό Σκοτεινή.

Η ανάβαση γίνεται μέσα στο πλούσιο δάσος ελατής. Σε μια ώρα ήμασταν στην κορυφή Γιοντάκι SV/PL-140.  Έγιναν επαφές στους 14 MHz, στα VHF προσπαθήσαμε να κάνουμε επαφή αλλά δεν τα καταφέραμε. Το βουνό δεν είναι πολύ ψηλό, βέβαια εμείς ακούσαμε ένα φίλο μας και μάλιστα ήταν mobile. Δίχως καθυστερήσεις μαζέψαμε τον εξοπλισμό και αρχίσαμε την κατάβαση μέσα στο δάσος. Φτάνοντας στο διάσελο μεταξύ των κορυφών έγινε στάση για κολατσιό και ξεκούραση. Συνεχίσαμε με ανάβαση στην Μαύρη Κορυφή SV/PL-139 κάνοντας άλλη μια ώρα να φτάσουμε. Ο καιρός ήταν καλός, στήσαμε την κεραία inverted V κάνοντας 23 επαφές στα βραχέα κύματα. Στα 2 μέτρα επιτέλους ακούσαμε τον φίλο μας από την Αθήνα, τον Alby SV1HX φυσικά. Μαζέψαμε τον εξοπλισμό και με περίσσιο χαμόγελο επιστρέψαμε από τα ίδια διαδρομή. Το μεσημέρι είχαμε φτάσει στην βάση μας στην Τρίπολη.

Σε 5 μέρες αργότερα κάναμε άλλη μια διπλή εξόρμηση. Ξεκινήσαμε με το Ψηλό Βουνό  SV/PL-159 κοντά στο χωριό Βαλτεσινικο, μια διαδρομή μέσα στο δάσος με διάσχιση της κορυφογραμμής μέχρι το τριγωνομετρικό κολωνάκι. Χωρίς GPS μην το επιχειρήσετε, πάνω όλα μοιάζουν καταπληκτικά και σίγουρα θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες εάν δεν είστε γνώστης της περιοχής. Για να προλάβουμε έγιναν μόνο επαφές στους 14 MHz. H κατάβαση έγινε από τα ίδια, κάνοντας μια στάση στο ερημικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Συνεχίσαμε την περιπλάνηση μας στην Αρκαδία περνώντας από την Δημητσάνα. Πολύ θέλαμε κα κάτσουμε λίγο εκεί, αλλά ο χρόνος και καιρός μας έλεγαν να τρέξουμε για να προλάβουμε την δεύτερη ανάβαση. Προορισμός μας το χωριό Στεμνίτσα. Περάσαμε το χωριό στρίψαμε αριστερά στο χωματόδρομο για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αφήσαμε το αυτοκίνητο και χωρίς καθυστερήσεις ξεκινήσαμε την ανάβαση για την Κλινίτσα SV/PL-016.  Όλα έδειχναν ότι όλος ο κόπος θα πήγαινε χαμένος. Από την μια ο καιρός , συννεφιά, έτοιμος για βροχή. Στο οροπέδιο της Μεγαλόπολης ήδη έβρεχε. Πιο πάνω συναντήσαμε το βοσκό με το κοπάδι του. Χαιρετηθήκαμε και μας λέει ( Ρε τρελαθήκατε που πάτε τέτοια ώρα, δεν βλέπετε ότι θα χαλάσει ο κόσμος από την βροχή και τους κεραυνούς;  Πάνω δεν έχει πουθενά να καλυφθείτε!) Εμείς τον χαιρετίσαμε και συνεχίσαμε πιο δυναμικά. Μόνο όποιος έχει περπατήσει μαζί μας και έχει γνωρίσει τις δυναμικές αναβάσεις θα μας καταλάβει. Είναι δύσκολο να ανεβαίνεις σχεδόν τρέχοντας  με το σακίδιο στην πλάτη. Καθυστερήσεις δεν επιτρέπονται  για κανένα λόγο. Φτάσαμε στην κορυφή Κλινίτσα. Ο καιρός μας πιέζει , στήσαμε κεραία για τα βραχέα όπου έγιναν  31 επαφές. Αναγκάστηκα να διακόψω ξαφνικά τους chasers, δεν γινόταν διαφορετικά. Ευτυχώς ο καιρός κράτησε και δεν μας έβρεξε. Κατεβήκαμε με το νύχτωμα. Επιστρέψαμε στην Τρίπολη τη νύχτα.

Ένα καλό γεύμα και άφθονο κρασάκι μας ξεκούρασε  συζητώντας  για την ημέρα αυτή και την δυναμική ανάβαση που κάναμε.

Στις 30 του Νοεμβρίου  επαναλάβαμε την ανάβαση μας στην κορυφή Τουρτούλια SV/PL-128. Τελευταία κορυφή του Μαινάλου για φέτος, έχοντας κάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όλες τις κορυφές του Μαινάλου. Πληροφορίες για την κορυφή Τουρτούλια δείτε εδώ : http://www.sv3gli.blogspot.gr/2013/11/svpl-128-1160m-summits-on-air-29102013.html

 SV3GLI


 

 ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΝΑ 2110m. SV/PL-107 & ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙ 1110m. SV/PL-155 ΚΥΡΙΑΚΗ SOTA 08/11/2015

 

Πάλι στο συγκρότημα Αροάνια Όρη αυτή την φορά στην Ντουρντουβάνα. Με σύμμαχο τον καλό καιρό αφήσαμε την Τρίπολη  οδηγώντας προς Λυκουρια, ανηφορίσαμε προς το διάσελο, δεξιά μας ο Σαΐτας και αριστερά η επιβλητική Ντουρντουβάνα. Κατηφορίσαμε 2 χιλιόμετρα και στρίψαμε αριστερά στο χωματόδρομο που οδηγεί στις στάνες. Στην πρώτη στάνη αφήσαμε το ΙΧ και περπατώντας το χωματόδρομο ανηφορίσαμε έως την δεύτερη στάνη. Εκεί μας καλωσόρισαν οι σκύλοι. Ανηφορίσαμε  από το μονοπάτι που χρησιμοποιούν τα κοπάδια. Τα γιδοπρόβατα διάσπαρτα στις πλαγιές  δεν ενοχλούνται από την παρουσία μας και απολαμβάνουν την βόσκηση. 

Ο καιρός καλός με υψηλή θερμοκρασία για την εποχή. Το μακρυμάνικο μαύρο ισοθερμικό, δεν ήταν η καλύτερη επιλογή. Ακολουθούμε το μονοπάτι , σήμανση δεν υπάρχει  αλλά η πορεία είναι γνώστη από προηγούμενες επισκέψεις. Ανεβαίνοντας   περνάμε από τις πλαγιές της τριανταφυλλιάς περνώντας από τις ατελείωτες σάρες. Στην συνέχεια  βγήκαμε στο διάσελο Τριανταφυλλιάς και Ντουρντουβάνας. Ανηφορίσαμε από αριστερά της κορυφής   και κατόπιν  στην κορυφογραμμή έως το τριγωνομετρικό κολονάκι.

Ξεκίνησα τις επαφές στα VHF στα 2 μέτρα, δοκιμάζοντας την νέα πτυσσόμενη κεραία, ιδιοκατασκευή. Δεν την είχα δοκιμάσει ξανά ούτε που ήξερα πόσα στάσιμα βγάζει. Μόλις την κατασκεύασα το προηγούμενο βραδύ. Τελικά  έγιναν επαφές με τον Alby SV1HX , τον  Γιάννη SV1JSN,τον Θοδωρή SV8/SV1MNF/M από την Κάρυστο στην Εύβοια, τον Βασίλη SV1PAJ και τον Τόλη SV1IUY από Αθήνα.  Τελικά η πτυσσόμενη κεραία πήγε πολύ καλά. Συνέχισα τις επαφές στους 14 MHz ακούγοντας και κει τον Alby SV1HX και τον Σωτήρη SV1RHL από το Αιτωλικό.  Τελειώνοντας με το SOTA κάναμε ένα καλό κολατσιό  και αναχωρήσαμε από την κορυφή από την ίδια διαδρομή. Φτάνοντας στο αυτοκίνητο, μπροστά από αυτό βρίσκεται ο φύλακας της στάνης, ένας υπέροχος λευκός σκύλος. Δεν μας γαύγισε  ήμασταν γνωστοί από πριν , καθόταν και φυλούσε το αυτοκίνητο.

Τον χαιρετήσαμε και αναχωρήσαμε προς Φενεό με σκοπό και δεύτερη κορυφή την ίδια ημέρα.  Το Στρογγυλοβούνι 1110m. Περάσαμε από το χωριό και ανηφορίσαμε από τον χωματόδρομο προς το μνημείο πεσόντων  και μετά βήμα μέχρι την κορυφή. Γρήγορες επαφές στο SOTA μόνο στα 20 μέτρα. Είναι απόγευμα και πρέπει να επιστρέψουμε. Κατηφορίσαμε από τον χωματόδρομο περνώντας  από το γήπεδο  που γίνεται αγώνας τοπικού πρωταθλήματος και επικρατεί το αδιαχώρητο από κόσμο και αυτοκίνητα. Επιστρέψαμε στην Τρίπολη με το νύχτωμα έχοντας ολοκληρώσει άλλη μια εξόρμηση  με επιτυχία.

ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΝΑ 2110m

 


 

 ΧΕΛΜΟΣ 2355m ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ SV/PL-169 & ΚΛΩΚΟΣ 1778m SV/PL-047 ΤΕΤΑΡΤΗ SOTA 04/11/2015

 

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που πηγαίναμε στον Χελμό χωρίς χιόνια. Τον νοσταλγήσαμε αυτήν την εποχή με τους πρώτους πάγους. Τα πρώτα χιόνια  είχαν πέσει στην Στερεά Ελλάδα,  σε Παρνασσό , Γκιώνα, κλπ.

Ο καιρός  είχε καθαρίσει και έτσι η διαύγεια ήταν καλή ότι πρέπει για αναβάσεις βουνού. Ετοιμάσαμε  τα σακίδια μας  με τα ορειβατικά  και τον εξοπλισμό SOTA.  Το πρωινό της Τετάρτης  ξεκινήσαμε από την γνώστη διαδρομή αράζοντας το αυτοκίνητο  στο παρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Το προσωπικό του χιονοδρομικού  είχε ήδη πιάσει  δουλειά, εργασίες  συντήρησης  στα Λιφτ  και την διαμόρφωση  και τον καθαρισμό των πιστών.

Μέσα στην πρωινή παγωνιά ξεκινήσαμε για το πάνω πλατό ακολουθώντας την πίστα. Φτάνοντας στους πυλώνες του Λιφτ της  Στύγας , αποφασίσαμε να πάμε ευθεία πάνω . Ανηφορική και δύσκολη διαδρομή περνώντας από βράχους και σάρες. Συναντήσαμε εκεί και το πρώτο χιόνι για φέτος  που έχει μετατραπεί σε πάγο. Περπατώντας στην σκιά  της πλαγιάς, βγήκαμε μέχρι το σημείο που τελειώνει το λιφτ και ξεκινά η πίστα της Νεφέλης.

Οι πρώτες αχτίδες του ήλιου μας καλωσόρισαν  ευχαρίστα  και καλοδεχούμενα. Μια ολιγόλεπτη στάση στο κτίριο έλεγχου του αναβατήρα  και συνεχίσαμε την πορεία μας περνώντας το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος . Κατηφορίσαμε συναντώντας ένα νέο κτίριο  στο βουνό.  Ο δρόμος που έρχεται μέχρι πάνω  είναι σε πολύ καλή κατάσταση, στρωμένος  με χαλίκι τρία άλφα, βατός για κάθε όχημα. Εάν μάλιστα ανεβεί κάποιος έως την στάνη στην στροφή μπορεί να αφήσει το  αυτοκίνητο και σε λίγα λεπτά να φτάσει στην ψηλή κορυφή  χωρίς καμιά δυσκολία. Αυτό καθιστά το βουνό τους μήνες που δεν έχει χιόνι  μη ορειβατικού ενδιαφέροντος. Σε λίγα λεπτά ακολουθώντας το μονοπάτι  φτάσαμε εύκολα στην Ψηλή Κορυφή 2355m.

Στήσαμε την κεραία για τους 14 MHz και ξεκίνησα τις επαφές. Ο Γιάννης φωτογράφιζε το τοπίο και τις κορυφές απέναντι. Αμέσως μετά, λίγο κολατσιό  στην κορυφή, παρατηρώντας τις βουνοκορυφές. Ο Παρνασσός ήταν το βουνό με την μεγαλύτερη χιονοκάλυψη και ακολουθούσαν η Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Η διαύγεια ήταν πολύ καλή για παρατήρηση.

Αναχωρήσαμε  από την κορυφή ακολουθώντας έως το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος την ίδια διαδρομή. Από εκεί και μετά κατεβήκαμε από την πίστα της Νεφέλης  μέχρι το κλειστό ορειβατικό καταφύγιο, η πίστα έχει σχεδόν καταστραφεί και σίγουρα  θέλει πολύ δουλειά για να στρωθεί. Το όλο σκηνικό θυμίζει χείμαρρο  και Μορένα !

Περνώντας από το ορειβατικό καταφύγιο που παραμένει κλειστό  εδώ και πολλά χρόνια  συζητάμε με τον Γιάννη ότι πρέπει κάποιοι να απολογηθούν  για την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί να φτιάχνεται ένα νέο κτίριο να μην λειτουργεί ποτέ και να διαλύεται  σιγά-σιγά!

Με κουβεντούλα και χαλαρή διάθεση φτάσαμε μέχρι την βάση του χιονοδρομικού. Το προσωπικό δούλευε ακόμη  πυρετωδώς  έτοιμο να υποδεχτεί τα πρώτα χιόνια.

 Ευχηθήκαμε καλό χειμώνα και πολλά χιόνια φεύγοντας από το Χιονοδρομικό των Καλαβρύτων.

Η περιπέτεια δεν τελείωσε,  τώρα ξεκινά το συναρπαστικό  κομμάτι της απόδρασης. Πάμε για άλλη μια κορυφή τον Κλωκό. Κατηφορίσαμε γρήγορα για Καλάβρυτα ακολουθώντας τον δρόμο για Χαλανδρίτσα. Στρίψαμε στην διασταύρωση για Φαμελίτικα και συνεχίσαμε για Αχαϊκό Χωριό.

Φτάνοντας εκεί στο Αχαϊκό χωριό αφήσαμε το αμάξι και συνεχίσαμε με τα πόδια  από τον χωματόδρομο. Εκεί ο δρόμος δεν είναι κατάλληλος για απλά αυτοκίνητα παρά μόνο για 4Χ4. Κόβοντας πορεία όπου αυτό ήταν δυνατό αφήνοντας τις μεγάλες στροφές καταφέραμε να φτάσουμε στην κορυφή και στο Εκκλησάκι του Αϊ –Λια.  Ο χρόνος είναι πολύτιμος, σε λίγο ο Ήλιος θα δύσει . Όλα γίνονται γρήγορα, στήσαμε κεραία, κάναμε επαφές για το SOTA.  Το ηλιοβασίλεμα δίνει φοβερές εικόνες στο ανάγλυφο των κορυφών του Ερυμάνθου και συνάμα μας κάνει  να βιαστούμε για την κατάβαση.

Με το πρώτο νύχτωμα είμαστε πίσω στο σημείο που είχαμε αφήσει το αμάξι. Η επιστροφή έγινε από τα Καλάβρυτα,  όπου κάναμε στάση  για καφέ και γλυκό, μια σύντομη βόλτα στα πανέμορφα και ιστορικά Καλάβρυτα. Γυρίσαμε στην Τρίπολη αργά την νύχτα, κουρασμένοι και ευχαριστημένοι.

ΧΕΛΜΟΣ ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355m.


 

 ΣΑΪΤΑΣ 1812m SV/PL-116 - ΚΤΕΝΙΑΣ  1635m SV/PL-097 - ΠΑΡΘΕΝΙΟΝ ΟΡΟΣ 1215m SV/PL-142 -  ΠΙΚΕΡΝΙΩΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ 1168m ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

 Τέσσερις εξορμήσεις για SOTA έγιναν  τον μήνα Οκτώβριο. Με έναν υπέροχο καιρό ξεκινήσαμε για τον Σαϊτα SV/PL- 116 από το χωματόδρομο κόβοντας δρόμο οπού αυτό ήταν δυνατό. Η θέα από τα ψηλά ήταν υπεροχή με ένα πέπλο ομίχλης να σκεπάζει το κάμπο του Φενεού. Σε 1:15 min ήμασταν στην κορυφή. Έγιναν 17 επαφές στους 14 MHz καθώς και με τον Χρήστο SV2OXS . Η κατάβαση έγινε από την ίδια διαδρομή. Η επόμενη κορυφή ήταν ο Κτενιας SV/PL-097 ξεκινήσαμε από την Τρίπολη με ομίχλη αλλά με γενικά αίθριο καιρό. Τα υπερβολικά σημάδια σηματοδότησης  έως τα μισά της διαδρομής περιπλέκουν  την κατάσταση κάνοντας κύκλους χωρίς νόημα. Η ανάβαση από την κορυφογραμμή του Κτενια είναι μαγευτική. Φτάσαμε στην κορυφή και στήσαμε κεραίες για το Πρόγραμμα SOTA. Ανταποκρίθηκαν αμέσως στα VHF στα 2 Μέτρα, Ο Alby SV1HX, ο Νίκος SV1BSW, ο Γιάννης SV1JSN όλοι από την περιοχή της Αττικής. Συνολικά έγιναν 34 qso. Κατεβήκαμε το μεσημέρι  με υπέροχο καιρό, ότι πρέπει για ορειβατικές εξορμήσεις.

Η επόμενη κορυφή έγινε στις 25 του μηνός, ήταν ο Προφήτης Ηλίας στο Παρθένιον Ορος SV/PL-142 .  Η ανάβαση  έγινε με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία μας προστατευσε από το κρύο και τον άνεμο.  Ημέρα με πολλά contest και αυτό είναι αποτρεπτικό να βρεις καθαρή συχνότητα για sota στους 14 mhz. Έγιναν μόνο 7 επαφές στους 14 μηζ και άλλες 7 επαφές στους 7 MHz με Έλληνες συναδέλφους. Επιστρέψαμε το μεσημέρι στην Τρίπολη έχοντας γευτεί τις πρώτες κρύες μέρες του χειμώνα που έρχεται.

  Κλείσαμε τον μήνα με ανάβαση στα Πικερνιώτικα Βουνά SV/PL-135. Οι μετεωρολόγοι  έλεγαν ότι θα είχε βροχές. Ο καιρός βαρύς, μουντός τα σύννεφα χαμηλά πάνω από τα κεφάλια μας. Το κρύο ισχυρό με δυνατό άνεμο να μας χτυπά από όλες τις πλευρές. Φτάνοντας στην κορυφή ο ισχυρός άνεμος μας κάνει να παραφυλαχθούμε σε κάτι μικρά βράχια λίγο κάτω από την κορυφή. Στήσαμε κεραία με δυσκολία για τους 14 mhz, έγιναν 26 επαφές  στα γρήγορα. Όλα έδειχναν  ότι σε λίγο θα μας έπιανε βροχή. Η κατάβαση έγινε γρήγορα  υπό το φόβο βροχής. Λίγο πριν φτάσουμε στο αμάξι  μας έπιασε  τελικά η βροχή. Ευχαριστημένοι που προλάβαμε  επιστρέψαμε στην Τρίπολη  κλείνοντας ιδανικά το μήνα  για το πρόγραμμα SOTA.

ΚΤΕΝΙΑΣ  


 

ΤΑΫΓΕΤΟΣ 2405m. SV/PL-001 & ΜΑΛΕΒΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΥ 1612m. SV/PL-162 ΣΑΒΒΑΤΟ 19/09/2015


  Τα τελευταία χρόνια στην Εορτή του Αϊ–Λια συνηθίζουμε να πραγματοποιούμε ανάβαση στον Ταΰγετο. Όμως λόγω της Π.Ο.Σ ( Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης) μας βρήκε να ήμαστε στον Πάρνωνα. Έτσι το Σάββατο 19/09/2015  και εν όψη καλοκαιρίας ξεκινήσαμε αυθημερόν για Ταΰγετο με το ΙΧ, ανεβαίνοντας εύκολα μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο. Εκεί συναντήσαμε κι άλλους που είχαν κατασκηνώσει, κάποιοι άλλοι κατέβαιναν ευχαριστημένοι από την κορυφή. Υπήρχε κίνηση για την εποχή παρά το γεγονός ότι το καταφύγιο λειτουργεί μόνο με συνεννόηση για συλλόγους. Έτσι δεν υπάρχουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλους, όπως συμβαίνει σε άλλα βουνά Π.χ. στον Όλυμπο. Κατά την γνώμη μας ίσως να ήταν το πρώτο σε επισκεψιμότητα βουνό, εάν το καταφύγιο ήταν πάντα ανοικτό για τους επισκέπτες του βουνού.

 Ξεκινήσαμε στο Μονοπάτι, είχε αρχίσει να κάνει ζέστη, ανεβαίνοντας ψηλότερα μετά το πεύκο, μας δροσίζει ένα μικρό αεράκι. Συναντήσαμε  και άλλους που κατέβαιναν από την κορυφή διαδοχικά, ξένοι ορειβάτες εις το πλείστον. Στις πόρτες συναντήσαμε ένα ζευγάρι ορειβατών που θα έκαναν τον Πενταδάκτυλο. Εμείς συνεχίσαμε για την κορυφή, ύστερα από μια ολιγόλεπτη στάση με κουβεντούλα. Σε 2:01 min βρισκόμασταν στην κορυφή του Ταΰγετου. Τα λαγούμια, οι μάντρες, οι χώροι γύρω από το εξωκλήσι ήταν άρτια επισκευασμένοι από τον ΕΟΣ Καλαμάτας. Ξεκουραστήκαμε λίγο έχοντας δίπλα μου τον φορητό Ασύρματο TYT TH-F5. Εκείνη την χρονική στιγμή άκουσα τον συνάδελφο Χρήστο SV2OXS/P  από την Κατερίνη που βρισκόταν στην κορυφή Φλάμπουρο 2188m. SV/MC-027.  Αμέσως σηκώθηκα όρθιος για να έχω καλύτερο σήμα. Φώναξα διακοπή και μου απάντησε αμέσως. Το σήμα είχε καλύψει 295 χιλιόμετρα, μόνο 4 Watts. Μαζί του ήταν και ο Σταύρος SY2BIK/P όπου συνομιλήσαμε με επιτυχία. Στην συνέχεια στήσαμε κεραία για τα 40 Μέτρα και 20 Μέτρα, δηλαδή για τους 7 MHz & 14 MHz.

Ξεκίνησα πρώτα με τους 14 MHz και έγιναν 51 επαφές με συνάδελφους από Ευρώπη, από τον Ελλαδικό χώρο έγινε επαφή με Κρήτη ακούστηκε ο Gil SV9RKU και ο Γιάννης από την Πάτρα SV3AQR. Συνέχισα  με τους 7 MHz δίνοντας την δυνατότητα να κάνουν και οι Έλληνες  την επαφή για το πρόγραμμα SOTA. Ακούστηκαν o Γιάννης SV2/SY1ADK  και ο Μιχάλης SV2HSZ. Επίσης έγινε S2S,

( SUMMIT TO SUMMIT ) με τον Γιώργο SV2NCH/P, τον Διονύση SV2OYE/P και τον Γιώργο SV2CNE/P  από την SV/MC-014. Τελειώνοντας φώναξα πάλι στα 2 Μέτρα, Ταΰγετος είναι αυτός και πολύ θέλουν να τεστάρουν τα μηχανήματά τους και τις κεραίες τους. Έγιναν επαφές με τον Albert SV1HX και τον Κωνσταντίνο SV1JRM  από Αθήνα.

 Ελπίζω να μην έμεινε κάποιος παραπονεμένος, αφού βεβαιώθηκα ότι δεν ακούω κανέναν άλλον πια, έκανα στάση για κολατσιό. Στον Προφήτη Ηλία  συνεχιζόταν η προσέλευση ορειβατών. Λίγες κουβέντες με τους συνορειβάτες και φύγαμε για κάτω. Στις πόρτες συναντήσαμε κι άλλους να ανεβαίνουν παρέα με τον σκύλο τους. Φτάσαμε στο Καταφύγιο το μεσημέρι , πήραμε το αμάξι και φύγαμε κατευθείαν με προορισμό  τον Μαλεβό 1612m. SV/PL-162, που βρίσκεται στον Βόρειο Ταΰγετο πάνω από τον χωριό Γεωργίτσι.

 Η διαδρομή μας από Σπάρτη για Καστόρειον και μετά για Γεωργίτσι, ακολουθώντας τον χωματόδρομο για Άγιο Παντελεήμονα. Εκεί φτάσαμε το απόγευμα. Στις Κεραίες Κινητής τηλεφωνίας συναντήσαμε δυο συνάδελφους από Καλαμάτα τον Στέλιο SV3OQM και τον SV3APB που βρισκόταν στον Πυλώνα επισκευάζοντας την κεραία του R0 Ταΰγετου. Μέτα από λίγη κουβεντούλα τους αφήσαμε να επισκευάζουν τον αναμεταδότη και φύγαμε για την κορυφή που βρίσκεται το τριγωνομετρικό κολονάκι. Εκεί στήσαμε κεραία μόνο για τους 14 MHz γιατί διαφορετικά θα μας έπιανε το σκοτάδι στο βουνό. Έγιναν  13 επαφές, με την διάδοση να έχει σκαμπανεβάσματα. Βγάλαμε φωτογραφίες και φύγαμε για τις κεραίες. Χαιρετίσαμε τους συνάδελφους από την Καλαμάτα και φύγαμε από το βουνό. 

Η επιστροφή έγινε με το νύχτωμα στην Τρίπολη.  Άλλη μια ανάβαση στον Ταυγετο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά.


ΤΑΥΓΕΤΟΣ


ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Πολλές ήταν οι εξορμήσεις για το μήνα Σεπτέμβριο για το Πρόγραμμα SOTA.  Συνολικά 15 αναβάσεις σε κορυφές μικρές και μεγάλες στην Πελοπόννησο, μαζεύοντας  82 βαθμούς. Σήμερα θα σας περιγράψω τις αναβάσεις στο όρος Μαίναλο. Για τον Ταΰγετο θα αναφερθούμε αναλυτικά σε λίγες μέρες.

Στις 8 Σεπτεμβρίου  πήγαμε  στην Βλαχέρνα  στον Προφήτη Ηλία SV/PL-157, μια ηλιόλουστη καθημερινή μέρα. Έγιναν 10 επαφές στα 20 μέτρα χαλαρά και όμορφα.  Επισκεφτήκαμε την Παναγία της Βλαχέρνας  και  φύγαμε για την επόμενη κορυφή. Περάσαμε από Βυτίνα,  στρίψαμε για Ελάτη και μπήκαμε στον χωματόδρομο για την Μαδάρα SV/PL-122.

Όλα καλά με λίγες επαφές και εκεί, λόγω ότι ήταν  καθημερινή μέρα,  πάλι καλά να λέτε. Φεύγοντας   κατηφορίζοντας  στον δρόμο, διαπίστωσα ότι έχω χάσει το κινητό μου τηλέφωνο. Όχι τίποτε άλλο δεν είχα πάρει την φωτογραφική μηχανή και είχα τραβήξει με αυτό τις φωτογραφίες, άντε μετά να σε πιστέψουν μερικοί ότι έκανες τις κορυφές.

Γύρισα πάλι πίσω με οδηγό το GPS,  το βρήκα δυο στροφές πιο πάνω μέσα στα χορτάρια. Το άκουσα να τραγουδά από τα καλέσματα που έκανε ο Γιάννης. Επιστρέψαμε στην Τρίπολη, φορτίζοντας κατευθείαν τις μπαταρίες για την επόμενη έξοδο.

Μετά από 4 ημέρες εξορμήσαμε πάλι στο Μαίναλο, ξεκινώντας από το Μεσοβούνι SV/PL-123, μια καλή δυνατή ανάβαση μέσα στο δάσος. Έγιναν επαφές στα 20 μέτρα , ενώ στα VHF ακούστηκε ο συνάδελφος SV8XW απο το Αργοστολι. Kατεβήκαμε από τα ιδια στις Λάκκες Ρούχοι. Αμέσως γεμίσαμε τα μπουκάλια με νερό πήραμε τα σνακ που είχα αφήσει στο αυτοκίνητο και φύγαμε για την Τζελάτη SV/PL-022. Εκεί στην Κορυφή έγιναν επαφές στα 20 μέτρα αλλά και στα 40 μέτρα για τον ελλαδικό χώρο. Συνομίλησα με τους φίλους από την Κατερίνη τον ΧρήστοSV2OXS και τον Γιώργο SV2NCH. Τα μαζέψαμε και φύγαμε για την επόμενη κορυφή  τον Προφήτη Ηλία SV/PL-119 στην Κοκκινόβρυση  Αλωνίσταινας.  Είμαστε ακριβώς απέναντι από την Τζελάτη.  Ο δρόμος γνωστός και η ανάβαση σχετικά εύκολη. Λίγο πριν την κορυφή μας υποδέχτηκαν δυο σκύλοι που προστάτευαν το κοπάδι. Ήταν πολύ φιλικοί, ήρεμοι και χαρούμενοι.  Κρίμα, μου είχαν τελειώσει τα φαγώσιμα να τους δώσω κάτι. Μας συνοδευσαν ως την κορυφή. Στην κορυφή στήσαμε την κεραία  και έγιναν αρκετες επαφές. Κατεβήκαμε το απόγευμα κουρασμένοι  επιστρέφοντας στην Τρίπολη από Αλωνίσταινα.

Στις  19 Σεπτεμβρίου πήγαμε Ταΰγετο στον Προφήτη Ηλία SV/PL-001 και στον Μαλεβό SV/PL-162.  λεπτομέρειες σε λίγες μέρες.

Συνεχίζοντας  με κεκτημένη ταχύτητα τις αναβάσεις  στο Μαίναλο, πήγαμε στο  Ξεροβούνι SV/PL-120 και στο Πλιοβούνι SV/PL-121.  Μέσα στο καταπράσινο Μαίναλο, με εικόνες φθινοπωρινές,  μοναδικές.  Σε 40 λεπτά ήμασταν στην κορυφή.  Εκεί η διάδοση μας έκανε το χατίρι , επιτέλους μετά από πολύ καιρό η διάδοση μας χαμογέλασε, δυο μακρινά DX  με Αυστραλία και Τασμανία στα 20 μέτρα μόνο με 10 με 15 watt  και  κεραία την Inverted V με ιστό λιγότερο από 5 μέτρα !!!  Δεν είναι πρώτη φορά που ακούστηκα στην Αυστραλία και φυσικά είμαι πολύ ευχαριστημένος για την επικοινωνία αυτή καθώς και για τον εξοπλισμό μου. Η κατάβαση έγινε από την ίδια διαδρομή. Συνεχίσαμε στο Πλιοβούνι SV/PL-121  ο καιρός γίνεται απειλητικός , περιφερόμαστε στους χωματόδρομους  συναντώντας υλοτόμους στο δάσος,  να κόβουν τα επιλεγμένα δέντρα που τους έχει υποδείξει το δασαρχείο.

Φτάσαμε κάτω από την κορυφή μέσα στις λάκκες. Ανεβήκαμε κατευθείαν πάνω, μονοπάτι δεν υπάρχει. Σε 45 λεπτά φτάσαμε. Την ώρα που κάναμε κολατσιό ακούστηκε στα VHF  ο Ντίνος SV3IEG από τον Προφήτη Ηλία SV/PL-008 στον Ερύμανθο 2123m. Στήσαμε την κεραία για βραχέα πραγματοποιώντας 23 QSO.  O Καιρός χαλούσε γρήγορα, στην κορυφή που ήμασταν πιο πριν, ήδη έπεφτε βροχή με αστραπόβροντα. Τα μαζέψαμε και φύγαμε από το Πλιοβούνι. Στο κατέβασμα  έπεσε από το σακίδιο η κεραία NR- 770 που είχα πάντα μαζί μου στο SOTA. To κατάλαβα όταν έφτασα στο αμάξι. Ο καιρός δεν ήταν καλός, για να γυρίσω πίσω να ψάξω που έπεσε. Τις ευχήθηκα καλή τύχη φεύγοντας από το βουνό.  Οι κυριότερες κορυφές του Μαινάλου  ολοκληρώθηκαν  με επιτυχία για μια ακόμη χρονιά.

 Η περιπέτεια και το SOTA συνεχίζεται, μείνετε συντονισμένοι 73 de SV3GLI.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

SV3GLI

 


 

ΕΡΥMΑΝΘΟΣ 2223m. SV/PL-007 SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 06/09/2015

 

 

  Λίγες μέρες μετά την εξόρμηση μας στην Αργολίδα και στην Θάλασσα, πήγαμε στον Ερύμανθο. Είχε προηγηθεί από τον φίλο μας τον Τάσο ένα τηλεφώνημα να πάμε ενώ ήμασταν ακόμη σε διακοπές, είχε τσεκάρει ότι ο καιρός θα είναι υπέροχος το σαββατοκύριακο, έτσι κρατώντας την πολύμηνη υπόσχεσή μας, κανονίστηκε μια ακόμη ανάβαση στον Ωλενο 2223m.την ψηλότερη κορυφή του Ερυμάνθου. Ξεκινήσαμε στις 5 τα ξημερώματα  λόγω της απόστασης να προσεγγίσεις το βουνό, το ραντεβού ήταν στην έξοδο στην εθνική οδό Τριπόλεως – Πύργου. Ο Τάσος με τους φίλους του, τον Νίκο και τον Γιώργο μας περίμεναν ήδη.  Προορισμός μας  τα Καλάβρυτα και στην συνέχεια με κατεύθυνση προς Πάτρα φτάσαμε στον Κάτω Μίχα. Εκεί στρίψαμε αριστερά για Μίχα και Τσαπουρνιά. Προχωρήσαμε και λίγο χωματόδρομο μερικές στροφές μόνο, τα νεροφαγώματα ήταν αρκετά να σταματήσουν την πορεία μας.

 Ετοιμάσαμε τον εξοπλισμό διαμέσου κουβεντούλας με χαλαρή διάθεση. Η διαδρομή περνάει στην αρχή από τον χωματόδρομο  και μετά συνεχίζει στο μονοπάτι με καλή σήμανση. Το πλούσιο ελατοδάσος μας δίνει μια ανάσα δροσιάς, ότι καλύτερο για αρχή. Η ημέρα προβλεπόταν να είναι αρκετά ζεστή, ένας μίνι καύσωνας. Ευτυχώς η παρέα βάδιζε με καλό ρυθμό και γρήγορα τελειώσαμε με την πρώτη ανηφόρα στο τέλος του δάσους, εκεί κάναμε την πρώτη στάση. Συνεχίσαμε  στο μονοπάτι μέχρι που συναντήσαμε τον σωλήνα εξαέρωσης.  Ανεφοδιαστήκαμε με νερό, γιατί δεν ξέραμε αν πιο πάνω θα βρίσκαμε νερό στην πηγή. Ένα σνακ  λίγο νερό και φύγαμε για πάνω. Διανύουμε τις πρώτες πρωινές  ώρες και η ζέστη αρχίζει να γίνεται αισθητή. Σύντομα φτάσαμε στην τελευταία πηγή στο ρέμα. Ευτυχώς  τρέχει γάργαρο νερό που θα μας είναι χρήσιμο στον γυρισμό. Μετά από την πρώτη καλή στάση συνεχίσαμε την ανάβασή μας ως προς την στάνη. Πριν Προλάβουμε να φτάσουμε στην στάνη μας υποδέχονται δυο πανέμορφα τσοπανόσκυλα. Εεεειιι φώναξα δυνατά.. γαυγιζουν αλλά είναι φιλικοί  κουνώντας τις ουρές τους γύρω-γύρω. Αυτό σημαίνει ότι δεν εμπνέουν ανησυχία. Πλησιάσαμε στην στάνη  ο τσοπάνης  μαζεύει και καθησυχάζει τα σκυλιά, ενώ  ο νεαρός που βρίσκεται στην στάνη ασχολείται με τις καθημερινές του εργασίες.  Συζητήσαμε για την κτηνοτροφία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αλπική ζώνη στο βουνό.  Μας εύχεται  καλό δρόμο  και συνεχίσαμε την πορεία ως προς την κορυφή.

 Σύντομα φτάσαμε στο χαλασμένο τμήμα  του μονοπατιού  το οποίο παρακαμψαμε. Δεν θέλω  να θέσω σε κίνδυνο κανένα μέλος της ομάδας. Συνεχίσαμε με κουβεντούλα ανεκατεβαινοντας τις πλαγιές.  Η κουβέντα δίνει και παίρνει  και μας κάνει να λοξοδρομήσουμε  λίγο πιο κάτω, χωρίς αυτό να αποτελέσει  πρόβλημα στην πορεία μας. Σε λίγα λεπτά είμαστε στο σωστό μονοπάτι  βγαίνοντας στο διάσελο με τα γρέκια. Ένας ταύρος μας υποδέχεται και μας επεξεργάζεται χωρίς όμως να αντιδράσει. Λίγο πιο πάνω έγινε η τελευταία καλή στάση πριν την τελική ανάβαση. Συνεχίσαμε ακολουθώντας τα σημάδια για την κορυφή. Φτάσαμε στην κορυφή και η ευχαρίστηση φαίνεται σε όλη την ομάδα. Μια μικρή ξεκούραση  και όλοι βοηθoυν να στήσουμε την κεραία για το SOTA.

  Ενώ η παρέα ξεκουράζεται και κοιτά τις γύρω κορυφές, εγώ χάνομαι στον κόσμο του SOTA. Ξεκίνησα με του 14 MHz, κάνοντας 30 επαφές, ξεχωρίζουν οι επαφές με τους Έλληνες συναδέλφους τον Σωτήρη SV1RHL από την Αθήνα και τον Γιάννη SV3AQR από την Πάτρα. Στους 7  MHz δεν υπήρξε ανταπόκριση από ελληνικούς σταθμούς το ίδιο και στα VHF.

 Τελειώνοντας με το SOTA ένα γρήγορο κολατσιό και φωτογραφίες με όλη την ομάδα. Ήρθε η ώρα της επιστροφής  ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία. Κατηφορίσαμε σιγά -σιγά κάνοντας  μόνο μια καλή στάση στην πηγή στο ρέμα. Φτάσαμε στα αυτοκίνητα  ευχαριστημένοι για την επιτυχή έκβαση της εξόρμησης. Από αυτές τις καλές  που μας είχαν λείψει.  Γυρίζοντας στην Τρίπολη δεν παραλείψαμε να κάνουμε μια στάση στα Καλάβρυτα αξιολογώντας την συνολική διαδρομή και την ανάβαση.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που υπάρχουν νέα άτομα  στο σπορ της ορειβασίας  με υγιή τρόπο σκέψης. Γιατί η ορειβασία ειδικά στην επαρχία χρειάζεται και συνέχεια.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ 2223m.


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ. ΖΗΤΩ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡO! SOTA 2,3,4/09/2015 

 

Τυπικά βρισκόμαστε στο Φθινόπωρο, ουσιαστικά θα έλεγα ότι είναι καλοκαίρι. Ταξιδέψτε μαζί μου στην τελευταία  καλοκαιρινή απόδραση  στην Αργολίδα. Μίνι διακοπές στην Αρχαία Επίδαυρο.

Από το βράδυ  ταχτοποιήσαμε τα πράγματα μας στο αυτοκίνητο, ότι χρειαζόταν για SOTA, Θάλασσα και Camping.

Ξεκινήσαμε πρωί τετάρτης με προορισμό την Αργολίδα από την Παλιά Εθνική Οδό Τριπόλεως Άργους. Κάναμε μια στάση στους Μύλους για καφεδάκι και τυρόπιτα.

Διασχίσαμε το Ναύπλιο με Κατεύθυνση προς Κρανίδι. Στο χωρίο Αδάμι στρίψαμε αριστερά προς τον Προφήτη Ηλία  SV/PL-066 που βρίσκεται σε Υψόμετρο 686 μέτρων. Στήσαμε την κεραία για τα βραχέα δίχως καθυστερήσεις,  βγήκα στην συχνότητα των 14 MHz  καλημέρισα τους λίγους Chaser που ήταν στον αέρα έγιναν οι απαιτούμενες επαφές και φύγαμε από την κορυφή κατεβαίνοντας τον χωματόδρομο προσεκτικά. Συνεχίσαμε για την επόμενη εύκολη κορυφή τον Ζυγό SV/PL-061 με υψόμετρο 789 Μέτρα. Φτάσαμε στο διάσελο των Διδύμων και συνεχίσαμε δεξιά στον χωματόδρομο προς τις ανεμογεννήτριες Αφήσαμε το αμάξι πήραμε ότι χρειαζόταν για sota και με πολύ γρήγορες κινήσεις είμαι ξανά στον αέρα. Πραγματοποιήθηκαν επαφές με 17 συναδέλφους από Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ήταν έριξα και μια φωνή στα VHF τίποτε απολύτως.

Επιστροφή από τα ίδια μέχρι το διάσελο. Εκεί περάσαμε απέναντι με κατεύθυνση την κορυφή των Διδύμων. Στη ανηφόρα μπροστά μας συναντήσαμε Νταλίκες. Πολύ σπάνιο θέαμα σε βουνό. Ακολουθώντας την Νταλίκα φτάσαμε έως το επιλεγμένο σημείο όπου θα ξεκινούσε η πορεία μας. Παρκάραμε στην άκρη του δρόμου με μια ματιά ακριβώς από κάτω έχει ξεφυτρώσει ένα νέο λατομείο, μάλλον εξόρυξη Μαρμάρου. Λέμε με τον Γιάννη, αυτό ήταν τέλος πάει και αυτό το βουνό.  Οι νταλίκες συνέχισαν την πορεία τους προς τα πάνω. Όλα αυτά μας προβλημάτισαν και έγιναν θέμα συζήτησης κατά την 45λεπτη ανάβαση μας στην πλαγιά του βουνού. Λίγο πριν βγούμε στην κορυφή μια Μπουλντόζα με τον τεράστιο όγκο της εμφανίζεται μπροστά μας. Πριν ένα χρόνο είχαμε επισκεφτεί την απομονωμένη παρθένα κορυφή των Διδύμων. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Η άλλη κορυφή έχει πληρώσει βαρύ τίμημα με τους αναμεταδότες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τώρα μάλιστα διερωτώμαι με τον Γιάννη εάν υπάρχει τουλάχιστον το τριγωνομετρικό κολονάκι. 45 λεπτά μέσα από βράχια και πουρνάρια για να βρεις μπροστά σου ένα χωματόδρομο. Φορτηγά και μπουλντόζες ξεσκίζουν την σάρκα του βουνού για να τοποθετηθούν και εδώ ανεμογεννήτριες

Προς το παρόν προσπαθώ να συγκρατήσω την οργή μου και κάνω το sota όσο καλύτερα μπορώ. Πρώτα από όλους συνομίλησα με τον Χρήστο SV2OXS από την Κατερίνη στους 7 mhz έκανα μερικές κλήσεις δεν ακούστηκε άλλος και άλλαξα συχνότητα. Στους 14 ΜΗz έγιναν 18 qso. Τα μαζέψαμε και κατεβήκαμε γρήγορα εκεί που είχαμε αφήσει το αμάξι. Συνεχίσαμε προς τους αναμεταδότες. Εκεί στην κορυφή του βουνού υπάρχει το αναρριχητικό πεδίο Διδύμων.  Είχαμε φέρει τα αναρριχητικά υλικά μαζί μας. Το μεσημέρι βρίσκει το Πεδίο μέσα στην σκιά χωρίς ήλιο. Κάναμε με τον Γιάννη μερικές διαδρομές sport climbing. H ώρα πέρασε ευχάριστα και θυμηθήκαμε  τα πρώτα βήματα στο πεδίο αυτό. Το γέλιο και το κέφι στην αποκορύφωση του.

Φύγαμε βιαστικά  με τελικό προορισμό την Αρχαία Επίδαυρο.

Κατεβαίνοντας από τα Δίδυμα συζητάμε για την κατάληξη του βουνού από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, Λατομία, Ανεμογεννήτριες κ.α. Κάποιοι αυτό το λένε Αειφόρο Ανάπτυξη. Πως όμως είναι αυτό συμβατό με την βόσκηση των αιγοπροβάτων  μιας και λιγοστεύουν τον χώρο τους διώχνοντας τα από εκεί; Για την άγρια Πανίδα στην περιοχή ούτε λόγος και το καταφύγιο άγριας ζωής και ότι αυτό συνεπάγεται. Ότι διαφύλαξαν τόσα χρόνια,  τώρα θα χαθούν όλα

Μάλλον δεν τους νοιάζει. Ξεπουλάνε την πατρίδα μας, και τα μικροσυμφέροντα κλείνουν τα μάτια μας  δίνοντας τους δύναμη για την ολική διάλυση της Ελληνικής Υπαίθρου. Στην περιοχή έχει πολύ  δυνατό άνεμο και δυστυχώς δεν έχει μείνει κορυφή και ύψωμα χωρίς Ανεμογεννήτριες . Η απόλυτη αηδία!

Συνεχίσαμε την διαδρομή μας προς την Αρχαία Επίδαυρο  μέχρι το καμπιγκ που θα μέναμε. ΤΟ Καμπιγκ σχεδόν άδειο λόγω εποχής, οι μοναδικοί Έλληνες εμείς και όλοι οι άλλοι ξένοι. Χωρίς και πολύ σκέψη διαλέξαμε ένα χώρο και στήσαμε το αντίσκηνο μας και κατευθείαν στην θάλασσα με τα πεντακάθαρα νερά. Το βράδυ βόλτα στην περιοχή και βέβαια ένα πλουσιοπαρoχο γεύμα να αναπληρώσουμε τις δυνάμεις μας.

Το επόμενο πρωινό  μπανάκι και φύγαμε για πεζοπορία στο βουνό που είναι ακριβώς από πάνω από τα αρχαία Επίδαυρο, τα Μυρώνια με ύψομετρο 755m. Κάναμε μια ώρα μέχρι την κορυφή με ζέστη αλλά συνάμα και αεράκι. Στήσαμε την κεραία και άρχισα τις επαφές στους 14 MHz. Αμέσως μετά στους 7 μεγακύκλους  συνομιλία με τον Χρήστο SV2OXS/P  και τον Στίβεν SV2/K7ATN/P από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Γιώργο SV2QLO/P από την Κατερίνη.  Στα VHF ακούστηκε δυνατά καθαρά ο Κωνσταντίνος  SV1JRM αμέσως μετά επιστρέψαμε και συνεχίσαμε το μπάνιο μας.

Την τελευταία μέρα αποχαιρετίσαμε τη θάλασσα και το Καλοκαίρι. Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, μπροστά μας βρίσκεται το Βουνό Αραχναίο 1197m. Μα φυσικά κάναμε μια μικρή παράκαμψη για SOTA. Μιλήσαμε στους 7 MHz με τον Χρήστο SV2OXS από την Κατερίνη και τον Νίκο από την Αλεξανδρούπολη Στους 14 MHz 20 ραδιοερασιτέχνες συνομίλησαν μαζί μου.

Επιστρέψαμε στην Τρίπολη ανανεωμένοι και μαυρισμένοι αποχαιρετώντας την θάλασσα για φέτος.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ


 


ΠΑΡΝΩΝΑΣ 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση & SOTA 19/07/2015


Κάθε χρόνο τον μήνα Ιούλιο στην εορτή του Αϊ-λια πηγαίναμε στον Ταΰγετο. Φέτος συνέπεσε  η 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση να γίνεται στον Πάρνωνα, μιας και ήταν κοντά δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτήν.

 Το πρωί της Κυριακής  πριν βγει ο ήλιος ξεκινήσαμε καθ΄οδόν για Πάρνωνα. Μια στάση στον Άγιο Πέτρο για καφέ, να ανοίξουν τα μάτια μας και γραμμή για τον στόχο μας. Στον Πάρνωνα αφήσαμε το αμάξι στην άκρη του δρόμου στην αρχή του μονοπατιού που έρχεται από το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης απο την θέση Αρνόμουσγα. Ετοιμαστήκαμε αμέσως και μπήκαμε στο μονοπάτι. Στο μονοπάτι η κυκλοφορία είναι αυξημένη  από την κατεύθυνση του καταφυγίου έρχονται ορειβάτες που είχαν διανυκτερεύσει εκεί.  Μπροστά μας προηγούνται κάποιοι άλλοι ορειβάτες.  Προσπερνάμε και μας προσπερνούν ταυτόχρονα, όλοι κινούμασταν προς το Οροπέδιο. Ανταλλάσσαμε χαιρετούρες και καλημέρες. Γενικά υπήρχε αισιοδοξία παρά τον πολύ δυνατό άνεμο που φυσούσε. Φτάσαμε στο οροπέδιο εύκολα και μαζί πολλούς άλλους ορειβάτες ξεκινήσαμε για την  Μεγάλη Τούρλα 1935m SV/PL-167.  Ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός και επικίνδυνος για πυρκαϊές. Πριν φτάσουμε στην κορυφή ενημερωθήκαμε από την συχνότητα των διοργανωτών ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε μια πλευρά του οροπεδίου λόγω ότι στην κορυφή δεν μπορεί να ακουστεί τίποτε και είναι δύσκολο να σταθεί κάποιος εκεί.

 Στην κορυφή βρήκαμε γνωστούς μας ορειβάτες  από τον ΕΟΣ Σπάρτης. Αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Είναι ωραία να βρίσκεσαι  με ανθρώπους των Βουνών  και της φύσης.  Ο περιορισμένος χρόνος που είχαμε  δεν μας άφηνε περιθώρια για πολλά. Στήσαμε κατευθείαν το μικρο ψαροκάλαμο των 5 μέτρων, από τον αέρα μετά βίας έφτανε τα 2,5 μέτρα. Το ελαφρύ δίπολο μας βοηθούσε για την κατάσταση αυτή. Ο άνεμος λυσσά στην κυριολεξία. Γρήγορες και λίγες επαφές στους 14 Mηz.  Το ψαροκάλαμο ξεπέρασε  την ελαστικότητα  και κινήθηκε στο όριό θραύσης.  Έκανα επαφές βιαστικά για να προλάβουμε  και την συνάντηση. 10:30 έλεγαν από τον ασύρματο όπως ακριβώς ήταν στο πρόγραμμα. Με μια γρήγορη κατάβαση φτάσαμε στο σημείο που είχε οριστεί.

  Ακούσαμε τους χαιρετισμούς  από την ΕΟΟΑ και τον διοργανωτή  σύλλογο τον ΕΟΣ Σπάρτης που τα πήγε  πολύ καλά ... Μπράβο τους ! Ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί και από τους υπόλοιπους συλλόγους, στο τέλος τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο  ατενίζοντας την γαλανόλευκη  να κυματίζει  που είχε βάλει  ο ΕΟΣ Σπάρτης στο ύψωμα. Ανανεώνοντας το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο στον τόπο που θα ορίσει η ΕΟΟΑ. Όλοι μαζί ένα ανθρώπινο ποτάμι πήραμε το δρόμο της επιστροφής προς τον χώρο της κατασκήνωσης. Εμείς φτάσαμε μέχρι το σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Η περιπέτεια συνεχίζεται  μέχρι την επόμενη κορυφή στην SV/PL-069 Γαϊτανόρραχη 1802m. Περίπου 15 λεπτά δρόμου με το αυτοκίνητο.  Η ανάβαση ξεκίνησε  μέσα στο μεσημέρι με δυνατό άνεμο. Φτάσαμε σε 30 λεπτά στην κορυφή. 

Στήσαμε την κεραία και χωρίς καθυστερήσεις βγήκα στα βραχέα.  Στο τέλος όπως συνηθίζω φώναξα και στα VHF στα 2 μέτρα. Πάλι δεν ακούστηκε κάνεις. Φύγαμε από την κορυφή κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και γεμάτοι σκόνη από τον πολύ δυνατό άνεμο.  Όλα πήγαν τέλεια. Πάντα ψηλά !!!

ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΛΑ 1935m. SV/PL-167

 Καλοκαιρινή Εξόρμηση στο Μαίναλο 2015 Κυριακη 12/07/2015


 Μια επίσκεψη στις κορυφές του Μαινάλου για SOTA. Πρωί - πρωί ξεκινήσαμε από τον Αι-λια στον Άνω Καρδαρά, ανεβαίνοντας το μονοπάτι για Ομορφόσταλο SV/PL-123. Το μονοπάτι διασχίζει το πυκνό ελατοδάσος. Την προηγούμενη μέρα ευτυχώς έβρεξε και αυτό μας βοηθούσε  στην πεζοπορία, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας που επικρατούσε τις πρωινές ώρες από την δροσιά της νύχτας. Φτάσαμε άνετα μέχρι την διασταύρωση στις λάκες. Από εδώ και μετά ήμασταν χωρίς σκιά, στον ήλιο που είχε ανεβεί αρκετά και μας τσουρούφλιζε στην κυριολεξία. Ακολουθήσαμε την σήμανση προς  τον Ομορφόσταλο  παίρνοντας ύψος στην ράχη, διασχίζοντας το ψηλό χορτάρι και τα αγκάθια. Οι μέλισσες παίρνουν το νέκταρ από αυτά ενώ εμείς σε λίγη ώρα φτάσαμε στην κορυφή.

 Στήσαμε την κεραία για τους 14 MHz για SOTA. Ήταν σχετικά πρωί στο εξωτερικό αλλά υπήρχε ανταπόκριση, έγιναν επαφές με ευρωπαϊκές χώρες. Τελειώνοντας έριξα και μια φωνή στα VHF. Ακούστηκαν ο Σταύρος SV0FM από την Κεφαλλονιά και Σπύρος SV8MJL από την Ζάκυνθο. Τα μαζέψαμε και γραμμή για κάτω από τα ίδια.

 Φτάσαμε στο Εκκλησάκι όπου είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Η βρύση στον προαύλιο χώρο σωτήρια. Πλυθήκαμε και δροσίσαμε τα πόδια μας που ανακουφίστηκαν αρκετά. Φάγαμε ένα σνακ και με το αυτοκίνητο ξεκινήσαμε προς το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας. ( Ανηφορίζοντας στο δρόμο μετά το χωριό Άνω Καρδαράς σε μεγάλα τμήματα του δρόμου δεξιά και αριστερά σε κάθε λωρίδα γης  υπάρχουν τοποθετημένες  κυψέλες με μελίσσια. Παρά τις απαγορεύσεις και τις σχετικές διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις από τον δρόμο. Σε τέτοιο βαθμό που καθίσταται επικίνδυνη η προσπέλαση με ανοιχτά παράθυρα. Πόσο δε χειρότερα με μοτοσυκλέτα ή με ποδήλατο. Για πεζοπορία δεν γίνεται λόγος μέχρι και στα μονοπάτια υπάρχουν κυψέλες  με ότι κίνδυνο συνεπάγεται για οποίον σταθεί άτυχος ,ειδικά εάν είναι αλλεργικός θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή του.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να επισκεφτεί την φύση χωρίς να εμποδίζεται από καμιά επαγγελματική ομάδα ασκώντας κάθε φυσική  δραστηριότητα χωρίς να κινδυνεύει. Τα πολυδιαφημιζόμενα μονοπάτια  του Μαινάλου  ακυρώνονται από μόνα τους από την αυθαίρετη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η μελλισοκομια, η πεζοπορία, το κυνήγι, η υλοτομία, η βόσκηση και γενικά οι δραστηριότητες της υπαίθρου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και να επιβλέπονται από έναν φορέα διαχείρισης, έτσι ώστε  ο καθένας να λειτουργεί χωρίς να βλάπτει τον άλλον). Κλείνοντας την παρένθεση αυτή θέλω να τονίσω :

Σεβαστείτε τους άλλους, δεν είστε μόνοι σας στο Μαίναλο.

 Φτάσαμε στο Οροπέδιο  και παρκάραμε στον Πάρκινγκ του χιονοδρομικού κάτω από το Καταφύγιο του ΕΟΣ Τρίπολης. Φορτωθήκαμε τα σακίδια μας, η ώρα πλησιαζε 13:00, ανηφορίσαμε από την κλασική πολυπερπατημένη  διαδρομή. Σε μια ώρα ήμασταν στην κορυφή της Οστρακίνας 1980m. SV/PL-023. Στήσαμε πάλι κεραία για τα βραχέα  κάνοντας επαφές στους 14 MHz . Στο τέλος έκανα κλήσεις στα VHF δεν ακούστηκε κάνεις. 

Λίγο κολατσιό  ξεκούραση  και κατάβαση από τα ίδια. Λέμε μιας και περνάμε δίπλα από το καταφύγιο να ξεκουραστούμε στο μπαλκόνι του κλειστού καταφυγίου. Φτάνοντας εκεί  το θέαμα ήταν αποκρουστικό  κάτω από το χαγιάτι, στον ίσκιο αυτού, πλήθος  κοπριάς  από κοπάδια  που βόσκουν  στην γύρω περιοχή. Θυμίζει στάνη δεν μπορεί κάποιος να ξεκουραστεί εκεί, μέχρι να το καθαρίσουν.  Έτσι ξεκουραστήκαμε στο αυτοκίνητο  μέχρι τις 17:00  για να δροσίσει λιγάκι. Φορτωθήκαμε για τρίτη φορά τα σακίδια  και ξεκινήσαμε για την κορυφή του Ξερακιά 1711m. SV/PL-021. Φτάσαμε σχετικά εύκολα. H οποία κούραση εξουδετερώνεται από το περπάτημα στην φύση. Στήσαμε την κεραία για τους 14 MHz, και βγήκαμε στα βραχέα για κλήσεις SOTA.  Αρκετά για σήμερα  χορτάσαμε το βουνό,  παρά τα κάποια  αρνητικά στοιχεία , επιστρέψαμε στην πόλη μας μετά από 12 ώρες πεζοπορίας στο Μαίναλο. Ευχαριστημένοι  για την πετυχημένη εξόρμηση και έτοιμοι για την επόμενη περιπέτεια.ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794m. SV/PL-125

 


 

Απόδραση στα Ψηλά Βουνά της Στερεάς Ελλάδος. 12 - 13/06/2015 SV/AT-003 Κιθαιρώνας 1407m, SV/ST-078 Μαρτίνο Προφήτης Ηλίας 637m., SV/ST-062 Βελούχι 2313m, SV/ST-005 Γκιώνα 2510m.

 

 Αρχές καλοκαιριού με βροχές και καταιγίδες. Την παρασκευή και γενικά το σαββατοκύριακο ο καιρός θα ήταν ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες και αποδράσεις στην φύση. Κάποιες υποχρεώσεις που μας είχαν κρατήσει μακριά από την ενασχόλησή μας με το βουνό και το SOTA τελείωσαν. Έτσι αρχίσαμε να σχεδιάζουμε που θα πάμε και επεξεργαζόμασταν διάφορα σενάρια, το τηλέφωνο του Γιάννη λαμβάνει ένα μήνυμα από τον Σύλλογο που μας καλούσε στην κοίτη του Ποταμού Λάδωνα. Ο Γιάννης γέλασε και μου είπε: Θα πιάσουμε τα ποτάμια τώρα... Τα αγρίμια και οι αετοί ζουν στα Ψηλά Βουνά συνέχισε, μου ήρθε μια ιδέα να πάμε στην Γκιώνα, έχουν περάσει 15 χρόνια φώναξε από ενθουσιασμό. Τόσα χιλιόμετρα μόνο για αυτό;  Αυτό ήταν, συμφώνησα μαζί του και αμέσως μπήκε μπροστά το σχέδιο πως μπορεί να συνδυαστεί με άλλες κορυφές για SOTA επί της διαδρομής.

 Επιλέχθηκαν οι κορυφές του Κιθαιρώνα 1407m. SV/AT-003 και του Προφήτη Ηλία 637m. SV/ST-078 στο Μαρτίνο και η μέρα θα έκλεινε με το Βελούχι 2313m. SV/ST-062. Την επομένη θα πηγαίναμε για Γκιώνα 2510m. SV/ST-010. Βγάλαμε την λίστα με τα εφόδια και τα υλικά που θα χρειαζόμασταν για την απόδραση στα Ψηλά Βουνά της Στερεάς Ελλάδος.

 Πρωί Παρασκευής φουλ επίθεση στην εθνική οδό, πηγαίνοντας στον Κιθαιρώνα SV/AT-003. Όσες φορές πήγαμε στον Κιθαιρώνα το βουνό ήταν μέσα στα σύννεφα, έτσι και τώρα μόνο καλοκαίρι δεν θύμιζε. Στήσαμε την κεραία για τους 14 μεγακύκλους ετοίμασα τα μηχανήματα και έστειλα SMS Spot (μήνυμα) στο sotawatch ότι είμαι στον αέρα. Ταυτόχρονα έκανα κλήσεις CQ Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά με το spot, η κίνηση είναι χαμηλή, μόνο δυο ραδιοερασιτέχνες είχαν απαντήσει στις κλήσεις μου. Ο συνάδελφος από την Γερμανία DL1EBR και από την Γαλλία ο F1BLL. Καθαρά από θέμα τύχης κάνω άλλες 3 επαφές ακόμη με τον Κωνσταντίνο SV1UL από την Αθήνα, τον UX5IZ από την Ουκρανία και τέλος με τον Μάρκο  DG5BKM από την Γερμανία. Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο τα μαζέψαμε γρήγορα και αποχωρίσαμε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στις παλιές νατοϊκές βάσεις στην κορυφή του βουνού έχουν καταληφθεί από αγελάδες. Μεγίστη προσοχή που πατάς εκεί, γιατί έχουν βρομίσει τα πάντα!

 Κατηφορίσαμε για το χωρίο Βίλια και μετά με κατεύθυνση προς Θήβα, Στάση στο Κριεκούκι για τυρόπιτες και καφεδάκι η ώρα ήταν 10 το πρωί.  Πάλι στην Εθνική Οδό με την επόμενη στάση να είναι στο Μαρτίνο στον Προφήτη Ηλία SV/ST-078. Μια μικρή κορυφή με υψόμετρο 637m. αλλά με πολύ καλή θέα. Στη Κορυφή του δυο κεραίες κινητής τηλεφωνίας και το πανέμορφο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στήσαμε πάλι την κεραία ετοιμάσαμε τον πομποδέκτη την μπαταρία. Έστειλα πάλι SMS SPOT, πάλι δεν έγινε τίποτα. Η ώρα περνούσε και χάναμε αδικαιολόγητα χρόνο. Άνοιξα το δεύτερο τηλέφωνο που διαθέτω που έχει mobile internet. Μπήκα κατευθείαν στην σελίδα του SOTAWATCH στέλνοντας το spot. Άρχισαν αμέσως οι επαφές. Σε 10 λεπτά είχα τελειώσει με βραχέα HF. Ένα τηλεφώνημα από τον φίλο μου τον Χρήστο SV2OXS από την πόλη της Κατερίνης για βοήθεια και επαφές  μου φτιάχνει την διάθεση, κάναμε και μια προσπάθεια για επαφή με την Κατερίνη άλλα δεν περνά το σήμα. Δυστυχώς δεν είχαμε άλλο χρόνο διαθέσιμο σε αυτήν την κορυφή, γιατί η καθυστέρηση θα τινάξει όλη την απόδραση στον αέρα. Τα λέμε πάλι με τον Χρήστο SV2OXS που δεν του ξεφεύγει τίποτα όσο άφορα την δραστηριότητα SOTA. (Ο Χρήστος SV2OXS είναι ο πρώτος και καλύτερος Chaser στην Ελλάδα με πάνω από 10.500 Βαθμούς). Φτάσαμε στην Λαμία και συνεχίσαμε προς Καρπενήσι, ανηφορίσαμε στις Ράχες Τυμφρηστού  περνώντας από την σήραγγα Παύλος Μπακογιάννης και στάση για καφέ στο Καρπενήσι. Το καλοκαίρι το τοπίο είναι εξίσου πανέμορφο. Το απόγευμα μας βρίσκει στον τελικό προορισμό στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου – Βελούχι. Ετοιμαστήκαμε και ανηφορίσαμε από την ράχη ευθεία μπροστά μας. Σε 56 λεπτά είμαστε στην Κορυφή. Όλα καταπράσινα με πολύ καλό έδαφος και πλούσιο χορτάρι. Αυτό φέρνει τα κοπάδια προβάτων που βοσκούν στις γύρω πλαγιές με την χαρακτηριστική ηχώ των κουδουνιών να σε γαληνεύει.

 Στήσαμε την κεραία Inverted V για τους 7 & 14 MHz στο υψομετρικό κολονάκι. Πρώτα από όλους ο Χρήστος SV2OXS και ακολουθεί ο Διονύσης SV2OYE. Λίγες κλίσεις στους 7 και μετά γύρισα στους 14 MHz  οπού με σποτάρισαν ο EA2LU και Ο SV2OXS. Έγιναν 31 QSO. Συνέχεια με τα αγαπημένα μου VHF στα 2 Μέτρα. Πρώτη επαφή με τον Κώστα SY1BCLαπό το Λεπενο Αγρινίου, ο Τάσος SV6BAT από την Πρέβεζα, και ο Χρήστος SV2OXS από την Κατερίνη. Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, τρώμε κάτι πρόχειρο και χαζεύουμε την περιοχή. Η ώρα περνά γρήγορα και πρέπει να κατέβουμε να στήσουμε το αντίσκηνο μας. Σε λιγότερο της ώρας βρισκόμαστε έξω από το Καταφύγιο του Βελουχιού. Στήσαμε το αντίσκηνο σε απάνεμο χώρο δίπλα στην σκάλα. Ο Γιάννης ασχολείται με το φαγητό Το δείπνο απλό και χορταστικό, την τιμητική τους είχαν οι μπριζόλες, οι πατάτες και η σαλάτα. Το γκάζι παίρνει φωτιά να τα βγάλει πέρα, ετοιμάστηκαν όλα μπήκαν στους δίσκους. Ενώ εγώ πήγα και έφερα από το αμάξι ένα μπουκάλι κρασί Αγιωργίτικο Νεμέας ειδικά για την περίσταση. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και στο τέλος γευόμαστε Τσίπουρο Τυρνάβου. Μείναμε με το φως της πετρελαιολαμπας μέχρι αργά, να απολαμβάνουμε τον έναστρο ουρανό μιας και το φεγγάρι βρίσκεται σε χάση μέσα σε ένα ήσυχο περιβάλλον σπάζοντας την σιωπή  τα τσοπανόσκυλα  και τα κελαηδίσματα των πουλιών. Κουρασμένοι από το ταξίδι και την γρήγορη ανάβαση  αποχωρίσαμε στο αντίσκηνο για έναν καλό ύπνο. Στις 5:30 το πρωί με το πρώτο φως να μας βρίσκει να μαζεύουμε τα πράγματα, πήραμε πρωινό στα γρήγορα και μερικές φωτογραφίες και γραμμή πίσω για Γκιώνα. 

  Ο δρόμος γνωστός βγήκαμε στην διασταύρωση για Μπράλο και μετά στρίψαμε για Παύλιανη αφήσαμε την ευθεία που οδηγεί στα Βαρδούσια και στρίψαμε για Καλοσκοπή. Φτάνοντας στο χωριό στρίψαμε δεξιά στον χωματόδρομο που οδηγεί στα μνήματα μέχρι την πηγή. Έως εδώ το HUNDAI δεν πάει άλλο, ο δρόμος χειροτερεύει, άλλωστε με τα πόδια ήρθαμε να ανέβουμε. Ο χώρος που είχαμε κατασκηνώσει πριν 15 χρόνια με τον ΕΟΣ Κορίνθου, είναι δασωμένος πια. Η φύση λειτουργεί τέλεια. Γεμίσαμε τα παγούρια μας φρέσκο νερό φορτωθήκαμε τα σακίδια και στο μονοπάτι μέσα από το ρέμα που το διακόπτει ο δρόμος.  Ακολουθήσαμε την σήμανση και σιγά-σιγα ανηφορίσαμε προς τα αλπικές περιοχές. Μια στάση για ένα φρούτο και λίγη ξεκούραση. Ο ήλιος καίει όμως ο αέρας ήταν δροσερός. Συνεχίσαμε περνώντας από την πηγή. Βεβαία εδώ στην διαδρομή μας παντού τρέχουν νερά που ρέουν μουσική στα αυτιά μας, μαζί με το φύσημα του άνεμου και τους ήχους της φύσης να μας καλωσορίζουν στην Βαθιά Λάκα.  Ένα κοπάδι με άλογα απολαμβάνει την καλή χλωρασιά. Εικόνες πανέμορφες που δεν μπορεί να τις αιχμαλωτίσει κανένας φωτογραφικός φακός. Αυτά τα βιώνεις και μένουν για πάντα μέσα σου. Ξανά στο μονοπάτι  που γίνεται βραχώδες μέχρι πριν το διάσελο. Είχε αρχίσει να συννεφιάζει καλό μεν αλλά ανησυχητικό δε, μήπως και χειροτερέψει ο καιρός. Σε λίγα λεπτά βρισκόμαστε στη Πυραμίδα  της Γκιώνας. Βουνά και Κάμποι στα πόδια μας, ήμαστε αρκετά ψηλά. Το ίδιο είναι, λέει ο Γιάννης και λένε ότι τα βουνά ψηλώνουν και ας έχουν περάσει 15 χρόνια. Ίσως συμβαίνει αυτό πιο αργά. Μικρή ξεκούραση ένα σάντουιτς και κατευθείαν  για επαφές στα VHF στα 2M. Δεν έστησα το ψαροκάλαμο ούτε για βραχέα αλλά ούτε και για την slim jim στα vhf. Αυτή η μαυρίλα από πάνω μας, η βάρια συννεφιά με προβλημάτισε αρκετά.

 Με το TYT TH-F5 και κεραία την 770R ξεκίνησα τις κλήσεις, πρώτος ακούστηκε o SV6EXH Μίμης, από τα Γιάννενα, αμέσως μετά Πατήρ Εφράιμ SY4AFS, ο Κώστας SY1BCM και ο Κώστας SY1BCL και οι δυο από Αγρίνιο, ο Χριστόφορος SV4LBS από την Καρδίτσα, ο Γιώργος SV2RBN από Κοζάνη, Ο Χρήστος SV2OXS από Κατερίνη και τέλος  Σάββας SV2OYC από Κίτρο Πιερίας.  Πολύ καλή ανταπόκριση από τους Έλληνες συναδέλφους. Θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια από εδώ. Δεν μείναμε άλλο αρχίσαμε αμέσως την κατάβαση, δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κι άλλες κορυφές  θα νυχτώναμε. Μετά από 7 ώρες περπατήματος συνολικά  φτάσαμε στο αμάξι ευχαριστημένοι. Κολατσιό καφέδες και λίγη ξεκούραση στην πηγή πριν αναχωρήσουμε για Τρίπολη, διαμέσου Μπράλου, Λειβαδιάς, Θήβας, Ελευσίνας και στην συνέχεια στην εθνική οδό για Τρίπολη.

 Τα τσουχτερά διόδια που πληρώσαμε κατά την άνοδο μας αποτρέπουν να γυρίσουμε από τα ίδια. Θα βρεθεί άραγε ένας νέος Θησέας να μας γλιτώσει από την σύγχρονους εισπράκτορες; Αργά το βράδυ στις 23:30 φτάσαμε σπίτι. Η αποστολή τελείωσε με απόλυτη επιτυχία.

Εις το επανιδείν!

ΓΚΙΩΝΑ 2510m. SV/ST-005 

 


 

SOTA  Εξορμήσεις Μαίου 2015

 

 Χαλαρά πήγαμε και τον μήνα Μάιο με 3 εξορμήσεις SOTA. Ξεκινήσαμε από τον Ολίγυρτο 1935m. SV/PL-111 με υπέροχο καιρό. Βεβαία ανασταλτικός παράγοντας ήταν η πολύ ζέστη. Κατά την ανάβαση έγιναν δυο στάσεις μια στη λάκκα στα μισά του βουνού και άλλη μια στην πηγή για να δροσιστούμε. Ο χρόνος της ανάβασης ήταν 1:45 λεπτά. Λίγο μεγαλύτερος από τις άλλες φορές και αυτό λόγω ζέστης. Πραγματικά ήταν μια καυτή ανάβαση με 29 βαθμούς κελσίου. Στην κορυφή μετά από μια καλή ξεκούραση  έστησα στο 5 μέτρο  ψαροκάλαμο  την Inverted V  για τους 14MHz και τους 7 MHz. Στους 14 MHz πραγματοποιήθηκαν 20 QSO με Ευρωπαϊκούς Σταθμούς. Στους 7 MHz ακούστηκαν από την Κατερίνη δυνατά καθαρά ο Γιώργος SV2CNE και ο Χρήστος SV2OXS.  Τα 5 μέτρα του ιστού είναι οριακά για τους 7 μεγακύκλους, σχεδόν οι άκρες της ακουμπούσαν στο έδαφος. Πάλι καλά που κατάφερα τις επαφές, με την βοήθεια του Γιάννη ανασηκώνοντας το ένα άκρο της κεραίας. Η κατάβαση έγινε από το μονοπάτι με ορισμένες παραλλαγές ακολουθώντας τα σημάδια. Αυτό που θέλω να τονίσω ότι προσέξτε τι σημαδεύετε  ακoλουθώντας ακριβώς το μονοπάτι o  αναβάτης δυσκολεύεται και στην κατάβαση και στην ανάβαση. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά λάθη στην διαδρομή και σε αυτό το βουνό όπως και σε άλλες κορυφές που έχουμε εντοπίσει ανακρίβειες !

Στα μέσα του μήνα μια μικρή εξόρμηση να κρατηθώ σε φόρμα έγινε στον Προφήτη Ηλία 1117m. SV/PL-137 στην Άνω Ασέα. Η διαδρομή μαγευτική ανάμεσα στις καταπράσινες καστανιές ενώ τα αρώματα των λουλουδιών μοσχοβολούσαν. Η διαδρομή στην αρχή με το αμάξι με κατεύθυνση τον αρχαίο ναό στην κορυφή του βουνού. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος  κακής βατότητας και με το ΙΧ έφτασα μέχρι το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. Από εκεί σε 15 λεπτά με τα πόδια βαδίζοντας επί του δρόμου φτάνεις στο εξωκκλήσι του Αϊ Λιά.

Εκεί έκανα δοκιμές στην νέα μου κεραία για τους 14 MHz και 28 MHz. Ξεκίνησα από τους 28 MHz δυστυχώς η διάδοση  δεν ήταν καλή, βεβαία στο Sotawatch συνάδελφος μου έγραψε ότι ακουγόμουν στην Αυστραλία με 5 -3. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να τον ακούσω και χάθηκε η επαφή.  Μεταπήδησα στους 14 MHz όπου έγιναν  32 επαφές η μια μάλιστα με Αυστραλία με τον συνάδελφο VK5PAS.

Μετά από μερικές φωτογραφίες  αναχώρησα από την κορυφή  με προορισμό την Τρίπολη. Αυτό που κρατώ από την εξόρμηση ήταν  η καλή απόδοση της κεραίας.

Τελευταία εξόρμηση έγινε στο τέλος του μήνα σε ένα πολύ όμορφο βουνό, στο Σκιάθις SV/PL-141 με υψόμετρο 1778m. Η ανάβαση στην αρχή είναι αρκετά δυνατή μέχρι το εκκλησάκι του Άγιου Κωνσταντίνου. Εκεί κάναμε και την μοναδική στάση μέχρι την κορυφή. Ανάψαμε τα καντηλάκια κάναμε την προσευχή μας και συνεχίσαμε για την κορυφή . Η ανάβαση διήρκεσε  1: 40 λεπτά. Είχα πάει ορεξάτος για επαφές δοκιμάζοντας κεραίες κυρίως στα βραχέα. Ξεκίνησα όμως από τα VHF.  Άκουσα να καλεί από την Μακρινή Σάμο ο φίλος ο Ηλίας  SV8FMY/P έχοντας πάει για ορειβασία σε μια κορυφή του νησιού. Τον άκουσα πολύ καθαρά και δυνατά , μετά από λίγη κουβεντούλα τον ευχαρίστησα για την επαφή. Το σήμα  είχε διανύσει μια απόσταση 400 χιλιόμετρων περίπου. Αμέσως μετά ακούστηκε από την Αθήνα  ο φίλος ο Νίκος SV1EIG με πολύ καλή διαμόρφωση και βεβαία Full Display. Τελειώνοντας το QSO με τον Νίκο, δεν άκουσα άλλον συνάδελφο και συνέχισα στους 14 MHz. Ενώ ο Γιάννης απολάμβανε το τοπίο τρώγοντας ένα υπέροχοo σάντουιτς. Στους 14 έγιναν αρκετές επαφές με συναδέλφους  από ευρωπαϊκές χώρες.  Συνέχισα στους 28 MHz  με πρώτη επαφή  με τον Πέτρο SV1MRA από την Αθήνα. Συνολικά έγιναν 11 QSO στα 10 Μέτρα. Στην κορυφή δεχτήκαμε μια όμορφη επίσκεψη, ήρθαν μας χαιρέτισαν δυο υπέροχοι σκύλοι και αποχώρησαν γρήγορα.

Μια μικρή στάση, μια Σοκολάτα στα γρήγορα και επιστροφή  στα VHF. Εκεί δυο συνάδελφοι από την Αθήνα ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις μου. Ο Παναγιώτης SV1IZH και ο Χρήστος SV1NJX. Και οι δυο ακούστηκαν πολύ δυνατά. Η μεταξύ μας απόσταση είναι 110 χιλιόμετρα. 

Αλλαγή κεραίας ανεβάζοντας στο Ψαροκάλαμο  μια Inverted V  για τους 50 MHz. Η διάδοση δεν ήταν καλή  και δεν βγήκαν οι  μακρινές επαφές. Έκπληξη ήταν ότι έγινε μια επαφή με τον Σταύρο SV1BGR από την Αθήνα, στην συνέχεια με Ιταλία και τον IZ1EPM και η τελευταία επαφή  με τον Σταμάτη SV1EML. Τους ευχαρίστησα όλους  έχοντας συμπληρώσει 54 επαφές σε όλες τις συχνότητες.

Ένα καλό διάλειμμα για κολατσιό και ξεκούραση  ύστερα  μαζέψαμε κεραίες και αναχωρήσαμε για κάτω από την ίδια διαδρομή.

Αυτό που χάρηκα στις εξορμήσεις του Μαΐου ήταν η ανταπόκριση από Έλληνες  συναδέλφους κυρίως στα VHF αλλά και  HF. Έτσι και αλλιώς επαφές γίνονται με  ξένους συναδέλφους , εκμεταλλευτείτε το γεγονός  να δείτε πως ακούγεστε σε μέρη που η πρόσβαση είναι δύσκολη και δεν σας δίνεται η ευκαιρία να πάτε εύκολα σε αυτά.

 

SV/PL-141 ΣΚΙΑΘΙΣ 1771 m.

 


 

SOTA  Εξορμήσεις Απριλίου 2015


Με 3 εξορμήσεις για τον μήνα Απρίλιο και συνολικά 4 κορυφές για το πρόγραμμα SOTA. Στις αρχές Απριλίου  03/04/2015 πήγαμε στην SV/PL-136 Τούρλα 1492m στο Αρτεμίσιο. Μια διαδρομή εύκολη χωρίς προβλήματα, η ηλιόλουστη  μέρα στην καρδιά της άνοιξης μας βοήθησε να πεζοπορήσουμε  χωρίς να κουραστούμε, φτάσαμε εύκολα στην κορυφή.

 Έγιναν 28 επαφές για το πρόγραμμα SOTA στους 14 MHz. Στα VHF στα 2 Μέτρα δεν κατάφερα να ακούσω κάποιον συνάδελφο. Τα μαζέψαμε και επιστρέψαμε από την ίδια διαδρομή.

Μετά το Πάσχα εξορμήσαμε κάνοντας κάτι πιο δυνατό, με σκοπό  να κάψουμε τις θερμίδες  που πήραμε. Στις 18 Απριλίου κάναμε διπλή ανάβαση στο SV/PL-098 Αρτεμίσιο 1772m. και στην SV/PL-134 Τσούγκα 1371m.

Η ανάβαση ξεκίνησε με ελαφριά συννεφιά και αρκετό κρύο, καθώς ανεβαίναμε ο καιρός καλυτέρευσε και η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά. Στην Κορυφή  είχαμε ελαφρό αεράκι. Φυσικά ο  στόχος μας ήταν το SOTA.  Στα Βραχέα έγιναν 24 επαφές, στα VHF συνομιλήσαμε με τον Μάκη SV1MRL από τον Πειραιά, τον Γιάννη SV9CJO απ ο το Ρέθυμνο, τον Ηλία SV1AFW από τον Κορυδαλλό, και τον Κώστα SV1FJV από τον Γαλάτσι. Τα μαζέψαμε και μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα αρχίσαμε την κατάβαση.  Φτάσαμε στην Βρύση του Μπρακατσάκι, ήπιαμε φρέσκο νερό να ξεδιψάσουμε  από τα καλυτέρα της περιοχής. Κολατσίσαμε κάτι πρόχειρο μπήκαμε στο αμάξι και κατηφορίσαμε προς Καρυές Αργολίδας. Δεν πήγαμε μακριά, περίπου ένα πεντάλεπτο διαδρομής με το αμάξι έως ότου να στρίψουμε για την Τσούγκα .

Η ανάβαση ξεκίνησε μέσα στο μεσημέρι, το πρωινό αεράκι δυνάμωσε αρκετά. Μας βοήθησε να ανέβουμε δίνοντας ώθηση να φτάσουμε πιο γρήγορα στην κορυφή. Εκεί το μέρος ήταν προφυλαγμένο από τον αέρα  με αποτέλεσμα να τελειώσω γρήγορα με το Sota κάνοντας 23 QSO στα HF. Όσο κι εάν φώναξα στα VHF το μεσημέρι θα ήταν απίθανο να μου απαντήσει κάποιος τέτοιες ώρες.

Κατά την κατάβαση ο αέρας δυνάμωσε κι άλλο, με αποτέλεσμα το κάθε βήμα να είναι κουραστικό και δύσκολο, η αναπνοή γινόταν με δυσκολία και γενικά ξεπερνούσε τα 7 Μποφώρ! Κυνηγώντας αρκετές φορές το καπέλο μου. Ευτυχώς η διαδρομή ήταν μικρή και έτσι τελειώσαμε γύρω στις 18:00 το απόγευμα.

Περάσαμε μια όμορφη μέρα στο Αρτεμίσιο και γυρίσαμε στην Τρίπολη ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι έχοντας κλείσει με επιτυχία τις εξορμήσεις στο Αρτεμίσιο για φέτος .

Τελευταία εξόρμηση για τον μήνα Απρίλιο έγινε στο SV/PL-126 Αϊντίνη 1849m. την Κυριακή 26/04/2014. Η ανάβαση από το χωριό Ροείνο από το πολυπερπατημένο μονοπάτι  που σε ανεβάζει σιγά-σιγά στην Αϊντηνόλακα και μετά στην κορυφή.  Η ανάβαση διήρκησε 2 ώρες  με χαμηλό ρυθμό και πολύ κουβέντα.

Στην κορυφή εάν και μεσημέρι η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς κελσίου. Στήσαμε την κεραία για τους  14 MHz. Πρώτη επαφή με τον έλληνα συνάδελφο από την Γερμανία, τον Γιώργο DJ3AA . Μια ευχάριστη συνομιλία ότι καλύτερο για το ξεκίνημα. Τον ευχαρίστησα για την επαφή και για το spot στο cluster. Στην συνέχεια ακολούθησε ο Μανουελ EA2DT από την Ισπανία που με σποτάρισε και αυτός στο sotawatch. Είχα ένα πρόβλημα με το κινητό τηλέφωνο και έτσι δεν μπορούσα να στείλω spot. Να ευχαριστήσω και δημόσια τους δυο αγαπητούς συναδέλφους για την βοηθειά τους. Στην συνέχεια ήρθαν μια πάνω στην άλλη οι επαφές κάνοντας 40 QSO με συναδέλφους από την Ευρώπη. Στο τέλος στα VHF  λίγο πριν κλείσω τον ασύρματο άκουσα τον φίλο τον Αlby SV1HX από την Αθήνα.

Έγινε μια ωραία συνομιλία και είχα την δυνατότητα να δοκιμάσω την κεραία SLIM JIM σε σύγκριση με την Ποντικοουρά diamond Antenna SRH36.

O Alby SV1HX με την SLIM JIM με άκουγε 7 μονάδες,  ενώ με την SRH 36 δεν με άκουσε καθόλου. Εγώ και με τις δυο κεραίες τον άκουγα FULL DISPLAY. Χρήσιμες δοκιμές και θα εξακολουθήσουν κι άλλες στο μέλλον.

Βγάλαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες και αναχωρήσαμε από την κορυφή. Η κατάβαση έγινε από την ίδια διαδρομή.

 Εδώ θέλω να τονίσω ότι δίπλα στο μονοπάτι στο χωράφι με τις Καρυδιές για όσους είναι γνώστες της περιοχής, Κόβονται τεράστια Έλατα, Υγιέστατα, όχι Ξερά με σκοπό να μεγαλώσει το χωράφι μέσα στο δάσος. Από ότι φαίνεται από τους κορμούς τα έλατα προϋπήρχαν από τις καρυδιές και αυτό μπορεί να το καταλάβει κι ένα μικρό παιδί. Πέρσι προέκτειναν τον δρόμο, φέτος κόβονται τα έλατα. Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα δούμε κι άλλες καταστροφές σε αυτό το ευαίσθητο μέρος του Μαινάλου.

Αλήθεια αρμόδιοι δεν υπάρχουν ή δεν ιδρώνει το αυτί τους;  Ένα βουνό μας έμεινε, ας μην το καταστρέψουμε κι αυτό!

Για τις παραπάνω εξορμήσεις  στοιχεία για τις διαδρομές μπορείτε να βρείτε και σε παλιότερες αναρτήσεις μας.

CLICK HERE FOR MORE PHOTOS !!!

SV/PL-098 ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772 m.


 


SOTA  Εξορμήσεις Μαρτίου 2015 

 Τέσσερις εξορμήσεις έγιναν μέσα στον μήνα Μάρτιο για πρόγραμμα SOTA. Ο καιρός δεν ήταν ο κατάλληλος για πεζοπορίες λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων στην Αρκαδία. 

Ξεκινήσαμε με την εξόρμηση  στο SV/PL-093  Παραβουνάκι 1161m. στις 5 Μαρτίου. Ο άνεμος ήταν δυνατός και από τα δυτικά έδειχνε ότι ο καιρός θα χαλούσε κατά την διάρκεια της ημέρας. Στα βραχέα έγιναν επαφές με ευρωπαϊκές χώρες ενώ οι έλληνες ραδιοερασιτέχνες που ανταποκρίθηκαν ήταν :

O Ντίνος SV3IEG στους 14 και 145 MHz, Ο Δημήτρης SV1IZB στα VHF, Ο Δημήτρης SV1CDM στους 7 και 145 MHz, ο Χρήστος SV2OXS από την Κατερίνη στους 7MHz και τέλος  ο Μιχάλης SV1QED στα VHF 145 MHz από την Αττική.

Την ίδια μέρα το απόγευμα πήγαμε στην SV/PL-129 Τσεμπερού1252m.  Ο καιρός ήταν έτοιμος για βροχή και το σύννεφο είχε κλείσει την κορυφή. Με μεγάλο κίνδυνο καταιγίδας και κεραυνών,  επιχείρησα επαφές, η κεραία συναρμολογήθηκε και συνδέθηκε στο έδαφος. Με γρήγορες κινήσεις το ψαροκάλαμο σηκώθηκε και κατευθείαν έγιναν κλήσεις στους 14 μηζ. Σε 15 λεπτά έγιναν 24 επαφές. Όλα έσταζαν από το ψιλόβροχο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά χωρίς περιπέτειες.

Στα μέσα του μήνα πήγαμε στην Ορεινή Αργολίδα ξεκινήσαμε από το SV/PL-133 Μελιδόνι 1356m. που ήταν χιονισμένο. Σε 1:15 λεπτά ήμασταν στην κορυφή πραγματοποιήθηκαν 26 επαφές για το πρόγραμμα SOTA στα βραχέα στους 14 MHz. Αποχωρήσαμε από την κορυφή και επιστρέψαμε από το ίδιο μονοπάτι. Λίγο πιο μακριά μετά το χωριό Κεφαλόβρυσο είχα εντοπίσει μια νέα κορυφή που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο SOTA.

Δύσκολη, δύσβατη και απότομη! Με τον αδερφό μου τον Γιάννη μελετήσαμε καλά την περιοχή και τελικά καταλήξαμε να πάμε από το διάσελο απέναντι από ένα εκκλησάκι.

Το να ανέβεις μια κορυφή χωρίς ορατότητα λόγω των πολλών πουρναριών απαιτεί καλή ψυχολογία, εμπειρία και βέβαια φυσική κατάσταση. Όταν ανεβαίνεις δεν βλέπεις εύκολα προς τα πάνω, ενώ όταν κατεβαίνεις είναι πιο εύκολο. Τελικά στην αρχή ήταν πιο δύσβατο από ότι περιμέναμε, οι γρατσουνιές είναι σίγουρες στα πόδια και στα χέρια! Στα μισά της διαδρομής η βλάστηση έγινε πιο χαμηλή και κάποιες λίγες γιδόστρατες μας βοήθησαν στην ανάβαση. Η κορυφή SV/PL-132 Μαυροβούνι  1266m. ήταν πολύ μεγάλη και περπατήσαμε αρκετά διασχίζοντας δάσος από έλατα μέχρι να βρούμε το τριγωνομετρικό κολωνάκι.

Στήσαμε την κεραία και μίλησα στο 14 MHz . Στο τέλος έκανα και κάποιες κλήσεις στα VHF στα 2 μέτρα. Ήταν μεσημέρι και δεν περίμενα να ακούσω κάποιον συνάδελφο ραδιοερασιτέχνη . Ξαφνιάστηκα όταν άκουσα τον φίλο μου τον Alby SV1HX να έρχεται πολύ δυνατά από την Αθήνα. Ίσως από τους πιο δυνατούς σταθμούς στα VHF στα 2 μέτρα με FM διαμόρφωση. Επίσης δυνατά ακούστηκε από την Αργολίδα Ο SV3ISZ ο Βασίλης παρότι ότι δεν υπήρχε οπτική επαφή.

Το κατέβασμα ήταν πιο εύκολο. Συνολικά κάναμε 3 ώρες. Το Μαυροβούνι είναι από τις κορυφές που δεν θες να κάνεις δεύτερη επίσκεψη.

Γενικά ο Μάρτιος ήταν ένα βροχερός  μήνας που δεν μας άφησε να αναπτύξουμε πλήρως το αγαπημένο μας χόμπι. Πάλι καλά που καταφέραμε και αυτά.

ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ SV/PL -129 1252m.


 

 

ΚΟΥΦΟΛΙΟΥ 1170m. SV/PL-127 SOTA Σάββατο 21/02/2015

  Οι χαμηλές κορυφές του Μαινάλου είναι και η λιγότερο επισκέψιμες από ορειβάτες. Το αντίθετο συμβαίνει με τους κυνηγούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα μέρη. Η κορυφή Κουφολιου βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά, Περθώρι και Κάψια. Από τα αρχαία χρόνια η κτηνοτροφία σε  αυτές τις κορυφές ακμάζει. Το χαμηλό υψόμετρο είναι ιδανικό για βοσκοτόπια αφού δεν καλύπτεται εύκολα με χιόνια. Στην περιοχή συναντάς πολλές στάνες ιδίως το καλοκαίρι.

 Επισκεφτήκαμε την κορυφή μέσα στον χειμώνα. Η καλύτερη εποχή, ώστε να μην εμπλακούμε με τα πολλά τσοπανόσκυλα της περιοχής. Μέτα το χωριό Περθώρι συνεχίσαμε στο δρόμο για την Επάνω Χρέπα. Ακριβώς στην βάση της συνεχίσαμε ευθεία για το εκκλησάκι του Αγ. Γιώργη.

 Δίπλα από αυτό υπάρχει ένα φυσικό μνημείο της φύσης. Ένας πολύ μεγάλος και αιωνόβιος δρυς. Ο δρυς είναι επίσημα καταγεγραμμένος στα μνημεία της φύσης.

 (Διατηρητέα μνημεία της φύσης ονομάζονται στην Ελλάδα προστατευόμενες φυσικές περιοχές σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 996 του 1971. Είναι περιοχές δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν φυσικά χαρακτηριστικά μεγάλης οικολογικής αξίας. Μπορεί να είναι ακόμα και μεμονωμένα δέντρα, τμήματα δάσους, περιοχές με σπάνια είδη φυτών που παρουσιάζουν μεγάλη βοτανική, αισθητική ή ιστορική αξία. Για την προστασία των Διατηρητέων μνημείων της φύσης ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους πυρήνες των Εθνικών δρυμών.) Πηγή :el.wikipedia.org

 Μια πολύ όμορφη περιοχή που πότε δεν αξιοποιήθηκε όπως της αρμόζει.. Εάν αυτός ο αιωνόβιος δρυς βρισκόταν σε χώρα του εξωτερικού θα είχαν δημιουργήσει γύρω του ένα υπέροχο περιβάλλον. Αντιθέτως εδώ, δίπλα του ακριβώς τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μια υπαίθρια στάνη. Τα συμπεράσματα δικά σας. Στο σημείο αυτό τελειώνει και χωματόδρομος. Ακολουθήσαμε τις γιδόστρατες ανάμεσα σε πουρνάρια και εγκαταλελειμμένους αγρούς. Σε 1 ώρα φτάσαμε στην κορυφή επιλέγοντας τα ξέφωτα.

 Στήσαμε την κεραία για τους 14 MΗz. Ξεκίνησα τις επαφές με ραδιοερασιτέχνες από ευρωπαϊκές χώρες. Ένα μεγάλο Pile Up  με δυσκόλεψε να πετύχω πιο μακρινές επαφές. Η διάδοση στην αρχή ήταν πολύ καλή, ξαφνικά  κόπηκε απότομα. Συνέχισα για λίγο ακόμη και ύστερα τους ευχαρίστησα Μια νέα κορυφή είχε ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα SOTA. Με την Κουφολιου SV/PL-127 ολοκληρώσαμε με τον Γιάννη όλες τις κορυφές του Μαινάλου, αυτές που είναι στο πρόγραμμα SOTA αλλά και εκείνες που δεν πληρούν τα κριτήρια για την ένταξη τους σε αυτό.

 Τελειώνοντας απολαύσαμε  την θέα από τον κάμπο της Μαντινείας, απέναντι μας βρίσκονται τα μεγάλα βουνά του Αρτεμισίου, Κτενιά, Λυρκειου και  Ολίγυρτου. Δίπλα μας και πιο κοντά δεσπόζουν οι επιβλητικές κορυφές του Μαινάλου, με πρώτη την Επάνω Χρέπα στην συνέχεια την Κουλουνδρού και τον Αϊντίνη. Λίγο πιο δεξιά ο Ομορφόσταλος και η Οστρακίνα. Το Μαίναλο από αυτή την πλευρά  είναι μοναδικό μιας και δεν έχει δεχτεί προς το παρόν ανθρώπινες παρεμβάσεις.

 Η κατάβαση ήταν εύκολη και διήρκεσε μια ώρα. Λίγες φωτογραφίες στον Αγ. Γιώργη του Περθωρίου και αναχωρήσαμε για την Τρίπολη. Έχοντας ενεργοποίηση μια νέα κορυφή για το SOTA και κάνοντας μια καλή προπόνηση χωρίς να σπαταλήσουμε όλη την ήμερα.

ΚΟΥΦΟΛΙΟΥ 1170 m. SV/PL-127 SOTA Σάββατο 21/02/2015


 


Μαύρη Κορυφή 1818m. SV/PL-158 - Βουρβούλα 1868m. SV/PL-124. ΚΥΡΙΑΚΗ 15/02/2015

Αποκριάτικη επίσκεψη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου. Ανάβαση στην  Μαύρη Κορυφή 1818m. SV/PL-158 και στην Βουρβούλα 1868m.SV/PL-124. ΚΥΡΙΑΚΗ 15/02/2015

 Πρώτη Κυριακή των αποκριών, μ έναν υπέροχο καιρό  ιδανικό για Σκι και Ορειβασία. Φτάνοντας στον Άνω Καρδαρά συνεχίσαμε εύκολα προς το χιονοδρομικό. Ο δρόμος ήταν καθαρισμένος  από τα χιόνια. Εντυπωσιακά όμορφο το τοπίο  με το χιόνι να έχει παγώσει στα έλατα και με την μεσημεριανή άνοδο της θερμοκρασίας να δημιουργεί παγοσταλακτίτες σε αυτά. Φτάσαμε στο Παρκινγκ  μαζί με τους πρώτους Σκιέρ ενώ τα πρώτα λεωφορεία κάνουν την εμφάνιση τους.

 Η Μαύρη Κορυφή βρίσκεται  μπροστά μας, ετοιμαστήκαμε και ξεκινήσαμε την ανάβαση χωρίς να καθυστερήσουμε. Η μουσική από το Σαλέ μας δίνει ρυθμό, το χιόνι έχει μια κρούστα πάγου  και από κάτω πούδρα. Η ανάβαση γίνεται από την ράχη ευθεία προς τα επάνω, το χιόνι σε μερικά σημεία είναι πολύ βαθύ, βέβαια υπάρχουν και σημεία που είναι ξέχιονα. Αλλάζοντας διαδοχικά θέσεις με τον Γιάννη ανοίγαμε βήματα πλησιάζοντας προς την Κορυφή.  Σκοπός της ανάβασης ήταν το SOTA Summits On The Air. Η ανάβαση μας διήρκησε 1:10min.

 Ξεκίνησα  την δραστηριότητα SOTA από τα VHF στα 2 Μέτρα. Πρώτος ανταποκρίθηκε στις κλήσεις που έκανα ο Δημήτρης SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας,  ως συνήθως Full Display. Αλλάζω συχνότητα και γίνεται QSO με τον Νίκο SV1EIG, στην συνέχεια από τον παγωμένο Πάρνωνα γίνεται επαφή με τον 2Μδη,  SV1BJY/M. Βρίσκεται  εκεί κάνοντας δοκιμές για το νέο εγχείρημα, τον ΑΙΟΛΟ 2. Σειρά είχε ο Κώστας  SV1FJV από την Αθήνα και τέλος το κερασάκι στην τούρτα, γίνεται επαφή με τον Ριζά SV2OXA/P. Βρίσκεται στον Κίσσαβο στην Κορυφή Προφήτης Ηλίας  SV/TL-018. Απόσταση σε ευθεία γραμμή 240 χιλιόμετρα. Όλοι οι σταθμοί ακούστηκαν δυνατά καθαρά. Ο ασύρματος που χρησιμοποιήθηκε ήταν το TYT TH-F5 με κεραία NR-770R. Αφήνω  τα βραχέα για την επόμενη κορυφή, προτιμώντας να έχω την μπαταρία μολύβδου καλά φορτισμένη.  Πήραμε τα σακίδια και επιστρέψαμε από τα ιδία βήματα, κατεβαίνοντας γρήγορα.

 Φτάσαμε  στον δρόμο και κατευθυνθήκαμε προς Βυτίνα, στην Λάκκα Κομίνη στο Πολωνέζικο Λιφτ αφήσαμε τον δρόμο  πέφτοντας στο βαθύ χιόνι. Η  ανάβαση προς την Βουρβούλα απαιτεί αρκετές δυνάμεις, το πολύ χιόνι δυσκολεύει την πορεία μας. Σε μερικά σημεία το χιόνι είναι παγωμένο και η κίνηση είναι άνετη,  αλλά οπού σπάει, βρίσκεσαι  κατευθείαν μέσα. Φτάσαμε στην παγωμένη ράχη  ακολουθώντας πορεία προς τα δεξιά για την Κορυφή. Συνολικός χρόνος της Ανάβασης 1:20 min.

 Αμέσως ετοιμάσαμε την κεραία Iverted V για τα 20Μ & 40Μ. Ξεκίνησα τις κλήσεις στους 14.320 MHz. Η ανταπόκριση μεγάλη λόγω Κυριακής, 36 επαφές γίνονται εύκολα σε διάστημα μισής ώρας.  Ο καιρός είχε αρχίσει να χαλάει και ο αέρας να δυναμώνει. Φάγαμε κάτι πρόχειρο, τα μαζέψαμε και αρχίσαμε την κατάβαση. Το χιόνι είχε αρχίσει να παγώνει και όλα γίνονται ευκολότερα.

  Επιστρέψαμε στο Πολωνέζικο Λιφτ, ο χώρος έχει γεμίσει με πασσάλους περίφραξης. Παρατηρούμε ότι έχει αρχίσει και το κόψιμο δέντρων. Τι πάει να ξεφυτρώσει εκεί  σε μια περιοχή Natura;  Μας ανησυχεί το γεγονός ότι όλα γίνονται με άκρα μυστικότητα. Το περιβάλλον  διαταράσσεται για μια ακόμη φορά. Υπεύθυνοι δεν υπάρχουν ; Το θέμα το αναδείξαμε από πέρσι, αλλά κάνεις δεν ασχολείται. Εμείς θα το παρακολουθούμε  συνεχώς. Επίσης φέτος για κάποιους λογούς που δεν εξήγησε το χιονοδρομικό κέντρο σταμάτησε την λειτουργία του Πολωνέζικου Λιφτ.

 Συνεχίσαμε  την πορεία μας μέχρι το σημείο το Παρκινγκ του Χιονοδρομικού. Αφήσαμε τον εξοπλισμό στο αυτοκίνητο και πήγαμε στο Σαλέ.

Απολαύσαμε ένα ζεστό ρόφημα, χαζεύοντας τους σκιέρ που έκαναν τις τελευταίες τους βόλτες.

Αναχωρήσαμε για την Τρίπολη, όλα τα καλά τελειώνουν.

 

ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 1818m. & ΒΟΥΡΒΟΥΛΑ 1860m.  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO:
ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1569 m. SOTA SV/PL-168 ΚΥΡΙΑΚΗ 11/01/2015

 

 Πρώτη εξόρμηση της χρονιάς σε βουνό μετά τις γιορτές και την κακοκαιρία. Ο καιρός  καλυτέρευσε και οι παγωμένοι δρόμοι άνοιξαν στα ορεινά. Κάναμε ανάβαση και SOTA στην Επάνω Χρέπα 1559m. Είχαμε καιρό να περπατήσουμε και για αυτό πήγαμε χαλαρά και όμορφα από το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Ξεκινήσαμε από το Μοναστήρι, το χιόνι κρατούσε μέσα στο δάσος σε όλη σχεδόν την περιοχή οι γκέτες απαραίτητες, η κορυφή όμως ήταν ξέχιονη. Στήσαμε την κεραία για τους 14 MHz, και για τους 7 MHz, ενώ συναρμολογήσαμε και την κατευθυνόμενη Yagi 3 Στοιχείων για τα 2 Μέτρα.

 Στους 14 μεγακύκλους είχε καλό Pile Up από αυτά τα δυναμικά που μου αρέσουν. Μέσα σε μισή ώρα εκπομπής πραγματοποιήθηκαν 63 qso. Συνέχισα στα VHF στα 2 μέτρα στους 145.375 MHz. Στην Συχνότητα υπήρχε μια παρέα από την Αθήνα και εκμεταλλευόμενος το σχετικό κενό έκανα κλήση. Με άκουσε ο Alby SV1HX από τους πιο δυνατούς σταθμούς στα 2 μέτρα και είναι ο μοναδικός που τον ακούω και στην βάση μου στην Τρίπολη. Μετά από εναλλαγές με μερικούς συναδέλφους που δεν με άκουγαν, ενώ εγώ τους άκουγα όλους Πεντακάθαρα, σε ένα κενό ακούστηκε και ο γνωστός 2μδης SV1BJY, να παίρνει μικρόφωνο από την Πάρνηθα λέγοντας μου ότι είναι εντελώς Portable. Είχαμε μια σύντομη επικοινωνία και μου εξήγησε ότι με ακούει με μικρό κεραιάκι απολαμβάνοντας μια βόλτα στην Πάρνηθα. Επίσης μου είπε ότι θα ανεβάσει ένα μικρό βίντεο στο YOUTUBE. Τον ευχαρίστησα για την συνομιλία τονίζοντας ότι τον ακούω Full Display στο TYT  TH-F5.

 ( Μετα από λίγες μέρες ο 2Mδης  ανάρτησε στο blog του 2mdes.blogspot.gr το Video με την συνομιλία μας. Αξιοθαύμαστο είναι το μικρό κεραιάκι πάνω στον φορητό ασύρματο. 141 χιλιόμετρα σε ευθεία, η μεταξύ μας απόσταση. Καταπληκτικό!!! Μας εξηγεί ο 2μηδης με την μεγαλύτερη εμπειρία που τον διακατέχει στις υψηλές συχνότητες και ειδικά στα VHF σε Portable καταστάσεις ότι αυτό μπορεί να γίνει! Μεταφέρω το σχόλιο ως έχει :

Οι χτεσινές συνθήκες ήταν εξαιρετικές για τροποσφαιρική διάδοση αφού ήταν δεδομένη η θερμοκρασιακή αναστροφή: Η Γη ήταν παγωμένη ενώ η ατμόσφαιρα ανέβαζε συνεχώς θερμοκρασία. Η θεωρία αποδείχτηκε λοιπόν στην πράξη καθώς τα 5W γινόντουσαν ελάχιστη ισχύ στον αέρα με το κεραιάκι που χρησιμοποίησα και για να καλυφτεί η απόσταση χρειαζόταν οπωσδήποτε διάδοση.

Βεβαίως υπάρχει και η μεταφυσική εξήγηση: "άμα είσαι 2μδης..."

Κλείνοντας θέλω να τον ευχαριστήσω για την μεταξύ μας συνομιλία καθώς και για το video.. )

 Τελειώνοντας με το SOTA  καθίσαμε να απολαύσουμε τις κορυφές της Πελοποννήσου, ο Επιβλητικός Ταΰγετος  και ο Πανέμορφος Πάρνωνας χιονισμένος, ενώ γύρω μας οι κορυφές του Μαινάλου μέχρι και η θάλασσα  φαινόταν στην Περιοχή του Ναυπλίου.

Έχοντας πάρει καθαρό αέρα στα λημέρια του Κολοκοτρώνη ξεκινήσαμε την κατάβαση από το ίδιο μονοπάτι φτάνοντας στο σημείο που ξεκινήσαμε, στο μοναστήρι της Επάνω Χρέπας.

ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1559m. SV/PL-168


 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 Copyright© 2006 - 2018 Alpine Club Tripolis.All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 04 / 01 / 2018.Όροι Χρήσης